Artistieke impressie van een World View ballonvlucht
Foto: World View

Liefhebbers van ballonvluchten en ruimtevaart moeten ongetwijfeld het World View project in de gaten houden. Zo wil het bedrijf World View Enterprise unieke ballonvluchten aanbieden waarbij je de kans krijgt om vanop een hoogte van 30 kilometer onze planeet te aanschouwen. 

Dit nieuwste project op de commerciële 'ruimtemarkt' is ontstaan door het ruimtevaartbedrijf Paragon in samenwerking met enkele investeerders. Met hun project richten zij zich specifiek op potentiële klanten die geen echte commerciële ruimtevlucht kunnen betalen maar toch de Aarde eens willen zien vanop grote hoogte. In tegenstelling tot de 182 000 euro die je moet betalen bij Virgin Galactic voor een kort ruimte-avontuur betaal je bij World View Enterprise  'slechts' 55 000 euro. Het enige verschil is dat je bij World View niet echt tot in de ruimte komt. Toch zal je op een hoogte van 'slechts' 30 kilometer al een prachtig zicht hebben op onze planeet en de donkere ruimte daarboven. Vanop deze hoogte moet je al heel mooi de kromming van de Aarde kunnen zien. Gewichtloosheid zal je op de hoogte echter nog niet ervaren. Het project kent veel gelijkenissen met het wereldrecord van Felix Baumgartner in 2012. Zo zal een grote ballon gevuld met helium een speciaal ontworpen gondel tot op een hoogte brengen van 30 kilometer waarna de capsule terug veilig moet landen met behulp van een parachute. De hele vlucht zal ongeveer twee uur duren en aan boord van de gondel is plaats voor acht personen. De afdaling naar de Aarde zal tussen de twintig en veertig minuten duren. 

Voor het zover is, moet het ontwerp wel nog uitvoerig getest worden. Zo wordt het ontwerp van de speciale ballon, die zal vervaardigd worden uit hoogwaardig polyethyleen, de grootste uitdaging aangezien deze in geen enkel geval mag scheuren. Verwacht wordt dat de eerste vlucht ten vroegste in 2016 kan worden uitgevoerd. De tickets zullen volgens het bedrijf binnen enkele maanden al te koop zijn. Het bedrijf denkt er aan om ook nachtvluchten aan te bieden zodat je de zonsopgang kan bewonderen vanop grote hoogte. 

World View Enterprises

World View Enterprises

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken