Sporen in de atmosfeer van Jupiter van de inslag van de komeet Shoemaker-Levy 9
Foto: NASA / ESA

Bijna al het water dat zich in de stratosfeer van de gigantische planeet Jupiter bevindt, is afkomstig van de komeet Shoemaker-Levy 9 die zich in de zomer van 1994 in de atmosfeer van Jupiter boorde. Tot deze vaststelling zijn wetenschappers gekomen na precisiemetingen met de Europese Hershel ruimtetelescoop.

Al in 1997 werd voor het eerst water ontdekt in de hoogste lagen van de atmosfeer van Jupiter aan de hand van metingen die toen werden uitgevoerd met het Europese Infrared Space Observatory (ISO). Onderzoekers hadden toen al een vermoeden dat de komeet Shoemaker-Levy 9 er voor iets tussen zat aangezien brokstukken van deze komeet in juli 1994 insloegen op het zuidelijk halfrond van de gasplaneet. Dit vermoeden wordt nu officieel bevestigd door de Herschel ruimtetelescoop aangezien wetenschappers met het PACS-instrument de verdeling van het water over het 'oppervlak' van Jupiter hebben in kaart gebracht. Op deze kaart valt op dat zich op het zuidelijk halfrond veel meer water bevindt dan op het noordelijk halfrond. De hoogste concentraties water bevinden zich in gebieden waar de brokstukken van de komeet de dampkring zijn binnengedrongen. Een ander instrument aan boord van Herschel, de Nederlandse HIFI-spectrograaf, onderzocht dan weer de verticale verhoudingen van het water in de atmosfeer van Jupiter. Hieruit blijkt dat het water zich in de hogere lagen van de atmosfeer bevindt. Voor wetenschappers is dit het ultieme bewijs dat het water afkomstig is van een incidentele gebeurtenis. Wetenschappers vermoeden dat het water in de atmosfeer van Jupiter met de tijd geleidelijk zal afnemen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van het Amerikaanse ruimteveer Columbia (STS-55) met aan boord zeven astronauten waaronder de twee Duitse ruimtevaarders Ulrich Walter en Hans Schlegel. Tijdens deze tien dagen durende missie worden meer dan tachtig experimenten uitgevoerd aan boord van het Spacelab D2 ruimtelabo dat gefinancierd werd door Duitsland. Oorspronkelijk zou deze missie op 22 maart 1993 zijn gestart maar de lancering werd drie seconden voor lift-off stopgezet aangezien de computers een probleem opmerkten met de Space Shuttle Main Engines. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken