Pluto (boven) en zijn maan Charon
Foto: Gemini Observatory / NSF / NASA / AURA

Astronomen zijn er in geslaagd om tot op heden de scherpste opname te maken van de dwergplaneet Pluto en zijn grootste maan Charon. De opname (zie boven) kon worden gemaakt nadat men een reeks van 'snapshots' had gemaakt met het nieuwe Differential Speckle Survey Instrument (DSSI) dat een onderdeel is van de achter meter grote Gemini North telescoop op Hawaï. 

De onderzoekers zijn enorm onder de indruk van de kwaliteit van de nieuwe opname aangezien deze werd gemaakt vanop Aarde en Pluto een zeer klein hemelobject is dat zich bijzonder ver van de Aarde bevindt. Pluto en Charon bevinden zich momenteel op een afstand van bijna 6 miljard kilometer van de Zon wat te vergelijken is met veertig maal de afstand Zon-Aarde. De techniek waarmee de astronomen Pluto hebben kunnen fotograferen, zal ook gebruikt worden in de zoektocht naar aardachtige planeten die rond andere sterren draaien (exoplaneten).

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

Op voorstel van de 11-jarige Venetia Burney uit Oxford krijgt het hemellichaam dat in februari 1930 werd ontdekt door Clyde Tombaugh de naam 'Pluto'. Pluto is de god van de onderwereld in de klassieke mythologie en deze naam werd voor het hemellichaam ook gekozen omdat deze begint met de initialen van Percival Lowell, de astronoom die lange tijd heeft gezocht naar een negende planeet maar het hemellichaam nooit heeft kunnen ontdekken. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken