Pluto en zijn manen
Foto: NASA / ESA

Sterrenkundigen hebben met behulp van de legendarische Hubble Space Telescope een vijfde maan ontdekt rondom de dwergplaneet Pluto. De ontdekking werd door een tweet op Twitter, afkomstig van Pluto-deskundige Alan Stern, aan de wereld bekendgemaakt. Volgens de eerste berekeningen is het maantje ongeveer 10 tot 25 kilometer groot en cirkelt het op een afstand van 95 000 kilometer om de dwergplaneet.

Deze ontdekking zorgt opnieuw voor heel wat discussies binnen de wereld van de astronomie aangezien velen verbaasd zijn dat een kleine dwergplaneet als Pluto een grote verzameling manen heeft. Wetenschappers vermoeden dan ook dat deze manen overblijfselen zijn van een botsing tussen Pluto en een soortegelijk hemellichaam. Anderen stellen de status van Pluto als 'dwergplaneet' opnieuw in vraag. De eerste maan rondom Pluto, Charon, werd in 1978 ontdekt. De tweede en derde manen, Nix en Hydra werden ook al door de Hubble Space Telescope in 2006 ontdekt en in 2011 volgde het naamloze maantje 'P4'. De vijfde maan heeft als officiële aanduiding S/2012 (134340) 1 en zal onder sterrenkundigen ook 'P5' genoemd worden. Pluto, die in 1930 ontdekt werd door Clyde W. Tombaugh, werd in 2006 gedegradeerd van planeet tot dwergplaneet door zijn geringe omvang en sterk elliptische baan om de Zon. De kleine dwergplaneet heeft een diameter van 2 324 kilometer en maakt éénmaal om de 247 jaar een omwenteling om de Zon. In juli 2015 moet de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons arriveren bij Pluto om de dwergplaneet en zijn maantjes als eerste van nabij te bestuderen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken