Artistieke impressie van een planetoïde die langs de Aarde scheert
Foto: NASA

Ondanks enkele recente berichten die de afgelopen dagen in bepaalde media zijn verschenen, vormt de planetoïde 2014 UR116 geen bedreiging voor onze planeet of voor de mens. Uit data afkomstig van het Minor Planet Center, het centrum van het Smithsonian Astrophysical Observatory dat zich toelegt op het bijhouden, controleren, berekenen en verspreiden van gegevens van planetoïden en kometen, blijkt dat deze planetoïode de eerste 150 jaar geen bedreiging vormt voor zowel de Aarde alsook voor andere planeten uit ons zonnestelsel.

De 400-meter grote ruimterots werd begin oktober 2014 ontdekt op de MASTER-II Observatory in Rusland door de Russische professor Vladimir Lipunov. Al gauw veschenen op het internet en andere media na de ontdekking berichten dat deze planetoïde mogelijks zou kunnen botsen met de Aarde. Ondanks het feit dat de planetoïde 2014 UR116 elke drie jaar om de Zon cirkelt en hierbij soms in de 'buurt' van onze planeet komt, vormt deze volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA helemaal geen bedreiging aangezien deze ruimterots de Aarde niet op korte afstand voorbij vliegt. Volgens berekeningen die NASA maakte, zou de planetoïde 2014 UR116 in april 2047 op een afstand van 4,3 miljoen kilometer van de Aarde vliegen. Dit is de dichtste afstand tot de Aarde in de eerstvolgende 150 jaar. Door deze verre afstand behoort deze planetoïde officieel ook niet tot de zogeheten 'Near Earth Objects' (NEO's) die ook worden omschreven als 'aardscheerders' omdat ze onze planeet wel op korte afstand voorbij vliegen. NASA liet ook weten dat berichtgevingen in de media en op het internet over mogelijke bedreigingen van planetoïden altijd eerst zouden moeten gecontroleerd worden door wetenschappers en de website van NASA’s Near Earth Object (NEO) van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) alvorens deze worden gepubliceerd.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken