Opname van de planeet Neptunus met het maantje Naiad (in het cirkeltje)
Foto: SETI Institute / NASA

Het binnenste maantje rondom de planeet Neptunus is voor het eerst sinds zijn ontdekking 1989 opnieuw gezien. Tijdens de 45ste bijeenkomst van de Division for Planetary Sciences (DPS) van de American Astronomical Society in Colorado werd bekendgemaakt dat het maantje opnieuw werd gezien op foto's die gemaakt werden door de Hubble Space Telescope.

Het Neptunusmaantje Naiad werd in 1989 ontdekt op basis van opnamen die toen gemaakt werden door de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2. Naiad heeft een diameter van ongeveer 65 kilometer en bevindt zich zeer dicht bij de planeet Neptunus. Hierdoor was dit maantje nauwelijks waarneembaar vanop Aarde. Dit maantje heeft een onregelmatige vorm en cirkelt op een hoogte van ongeveer 23 500 kilometer boven de hoogste wolkenbanden van de planeet Neptunus. Door opnamen van de Amerikaanse-Europese Hubble Space Telescope, die tussen 2004 en 2009 werden gemaakt, nu te combineren en te anlyseren, heeft men Naiad voor de eerste keer sinds 1989 opnieuw 'gezien'. De analyse van de beelden werd uitgevoerd door ondermeer Mark Showalter van het SETI Institute en de Nederlands-Amerikaanse planeetonderzoekster Imke de Pater. Opmerkelijk aan de 'herontdekking' van dit maantje is dat deze zich niet op de berekende positie bevond. Wellicht is dit het gevolg van zwaartekrachtstoringen die veroorzaakt worden door andere Neptunusmanen. Aan de hand van dezelfde archiefbeelden van de Hubble Space Telescope heeft men ook een nieuw maantje ontdekt rondom Neptunus (2/2004 N1).

Neptunus

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken