Een nieuwe afbeelding van een cluster van sterrenstelsels die bekend staat als "El Gordo" onthult verre en stoffige objecten die nog nooit eerder zijn gezien en biedt een overvloed aan nieuwe wetenschappelijke inzichten. De infraroodopname, gemaakt door NASA's James Webb Space Telescope, toont een verscheidenheid aan ongewone, vervormde achtergrondstelsels die alleen te zien waren op eerdere beelden van de Hubble Space Telescope.
Van onze kosmische achtertuin in het zonnestelsel tot verre sterrenstelsels aan het begin der tijden, NASA's James Webb Space Telescope heeft zijn belofte waargemaakt om het heelal als nooit tevoren te onthullen in zijn eerste jaar van wetenschappelijke activiteiten. Om de voltooiing van een succesvol eerste jaar te vieren, heeft NASA Webb's beeld van een klein stervormingsgebied in het Rho Ophiuchi wolkencomplex vrijgegeven. "In slechts één jaar tijd heeft de James Webb Space Telescope de kijk van de mensheid op de kosmos veranderd. Hij gluurt door stofwolken en ziet voor het eerst licht uit verre hoeken van het heelal. Elk nieuw beeld is een nieuwe ontdekking, die wetenschappers over de hele wereld in staat stelt om vragen te stellen en te beantwoorden waarvan ze ooit niet konden dromen," zei NASA Administrator Bill Nelson.
Op 25 juni 2023 richtte NASA's James Webb ruimtetelescoop zich op de beroemde ringenplaneet Saturnus voor zijn eerste nabij-infrarood waarnemingen van de planeet. De eerste beelden van Webb's NIRCam (Near-Infrared Camera) fascineren onderzoekers nu al. Saturnus zelf lijkt extreem donker op deze infrarode golflengte waargenomen door de telescoop, omdat methaangas bijna al het zonlicht absorbeert dat op de atmosfeer valt.
Een internationaal team van wetenschappers heeft met behulp van gegevens van de NASA/ESA/CSA James Webb Space Telescope voor het eerst een molecuul gedetecteerd dat bekend staat als het methylkation (CH3+) en dat zich bevindt in de protoplanetaire schijf rond een jonge ster. Ze hebben deze prestatie geleverd met een interdisciplinaire analyse door deskundigen, waaronder belangrijke input van spectroscopisten uit laboratoria. Deze eenvoudige molecule heeft een unieke eigenschap: het reageert relatief inefficiënt met het meest voorkomende element in ons heelal (waterstof), maar reageert gemakkelijk met andere moleculen en initieert zo de groei van complexere koolstofmoleculen.
Met behulp van de James Webb Space Telescope heeft een groep astronomen onder leiding van Sebastian Zieba (MPIA, Sterrewacht Leiden) gezocht naar een atmosfeer op de rotsachtige exoplaneet TRAPPIST-1 c. Hoewel de planeet qua grootte en temperatuur bijna identiek is aan Venus, en de verwachting was dat hij een dikke dampkring zou hebben, blijkt de atmosfeer heel anders te zijn. Door de warmte die de planeet afgeeft te analyseren, concluderen ze dat de planeet mogelijk slechts een ijle atmosfeer heeft met een minimale hoeveelheid kooldioxide. De resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nature.
Een waterdamppluim van de Saturnusmaan Enceladus van meer dan 9.650 km, bijna de afstand van Los Angeles, Californië tot Buenos Aires, Argentinië, is ontdekt door onderzoekers met behulp van NASA's James Webb Space Telescope. Dit is niet alleen de eerste keer dat een dergelijke wateremissie over zo'n grote afstand is waargenomen, maar Webb geeft wetenschappers ook voor het eerst een directe blik op hoe deze emissie de watervoorziening van het hele systeem van Saturnus en zijn ringen voedt.
Astronomen gebruikten NASA's James Webb Space Telescope om het warme stof rond een nabijgelegen jonge ster, Fomalhaut, in beeld te brengen en zo de eerste asteroïdengordel die ooit buiten ons zonnestelsel is gezien in infrarood licht te bestuderen. Maar tot hun verrassing zijn de stofstructuren veel complexer dan de asteroïden- en Kuipergordels van ons zonnestelsel.
In navolging van het beeld van Neptunus dat in 2022 werd gepubliceerd, heeft de James Webb-ruimtetelescoop van de NASA een prachtig beeld gemaakt van de andere ijsreus van het zonnestelsel, de planeet Uranus. Het nieuwe beeld toont dramatische ringen en heldere kenmerken in de atmosfeer van de planeet. De gegevens van Webb tonen de ongekende gevoeligheid van het observatorium voor de zwakste stofringen, die slechts door twee andere faciliteiten in beeld zijn gebracht: het Voyager 2-ruimtevaartuig dat in 1986 langs de planeet vloog, en het Keck-observatorium met geavanceerde adaptieve optiek.
Een internationaal team van onderzoekers heeft NASA's James Webb Space Telescope gebruikt om de temperatuur te meten van de rotsachtige exoplaneet TRAPPIST-1 b. De meting is gebaseerd op de thermische emissie van de planeet: warmte-energie die wordt afgegeven in de vorm van infrarood licht dat door Webb's Mid-Infrarood Instrument (MIRI) wordt gedetecteerd. Het resultaat geeft aan dat de dagzijde van de planeet een temperatuur heeft van ongeveer 500 kelvin (ongeveer 226,8 graden Celsius) en suggereert dat hij geen atmosfeer van betekenis heeft.
Onderzoekers die met de James Webb-ruimtetelescoop van de NASA observeren, hebben kenmerken van silicaatwolken in de atmosfeer van een verre planeet ontdekt. De atmosfeer stijgt, mengt en beweegt voortdurend gedurende zijn 22 uur durende dag, waarbij heter materiaal omhoog wordt gebracht en kouder materiaal omlaag wordt geduwd.
De Sovjet-Unie brengen de 700ste militaire satelliet in de ruimte. Eenmaal een Russische militaire satelliet zich in de ruimte bevindt, krijgt deze de naam 'Kosmos' gevolgd door een volgnummer. Deze Kosmos 700 satelliet is van het type 'Parus' en wordt gebruikt voor navigatiedoeleinden. Alles samen werden er tussen 1974 en 2010 94 Parus-satellieten succesvol in een baan om de Aarde gebracht op een hoogte van ongeveer duizend kilometer boven het aardoppervlak.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.