Als een glanzend, rond ornament dat klaar is om op de perfecte plek in de kerstboom te worden geplaatst, schittert supernovarestant Cassiopeia A (Cas A) op een nieuwe foto van de NASA/ESA/CSA James Webb Space Telescope. Deze scène is echter geen spreekwoordelijke stille nacht, alles is niet rustig. Webb's NIRCam (Near-Infrared Camera) foto van Cas A laat een zeer gewelddadige explosie zien met een resolutie die voorheen onbereikbaar was op deze golflengten. Deze hoge-resolutieopname onthult ingewikkelde details van de uitzettende schil van materiaal die tegen het gas van de ster botst voordat deze explodeert.
Een team van Europese astronomen, geleid door onderzoekers van het Instituut voor Sterrenkunde aan de KU Leuven, maakte recent waarnemingen met de James Webb Space Telescope om de atmosfeer van de nabijgelegen exoplaneet WASP-107b te bestuderen. Diep in de ijle atmosfeer van WASP-107b ontdekten ze niet alleen waterdamp en zwaveldioxide, maar zelfs silicium (zandwolken). De resultaten van de studie verschenen vandaag in Nature.
De op een na en op drie na verste sterrenstelsels die ooit zijn waargenomen, zijn ontdekt in een gebied in de ruimte dat bekend staat als Pandora's Cluster, of Abell 2744, met behulp van gegevens van NASA's James Webb Space Telescope (JWST). Een internationaal team onder leiding van Penn State-onderzoekers bevestigde de afstand van deze oude sterrenstelsels en leidde hun eigenschappen af met behulp van nieuwe spectroscopische gegevens, informatie over licht dat in het elektromagnetische spectrum wordt uitgezonden, van JWST. Op een afstand van bijna 33 miljard lichtjaar bieden deze ongelooflijk verre sterrenstelsels inzicht in hoe de vroegste sterrenstelsels gevormd zouden kunnen zijn.
NASA's James Webb ruimtetelescoop heeft een nieuwe, nog nooit eerder vertoonde eigenschap in Jupiters atmosfeer ontdekt. De snelle straalstroom, die meer dan 4.800 kilometer breed is, bevindt zich boven de evenaar van Jupiter, boven de belangrijkste wolkendekken. De ontdekking van deze straal geeft inzicht in hoe de lagen van Jupiters beroemde turbulente atmosfeer op elkaar inwerken en hoe Webb op unieke wijze in staat is om deze kenmerken te volgen.
Een glimp opvangen van een van de meest voorkomende en bekende mineralen op aarde verdient zelden een krantenkop. Kwarts is te vinden in strandzand, bouwstenen, geodes en edelsteenwinkels over de hele wereld. Het wordt gesmolten om glas te produceren, geraffineerd voor silicium microchips en gebruikt in horloges om de tijd bij te houden. Wat is er dan zo bijzonder aan de nieuwste ontdekking van NASA's James Webb Space Telescope? Stel je kwartskristallen voor die letterlijk uit de lucht komen vallen. Een mist van glinsterende korrels die zo klein zijn dat er 10.000 naast elkaar in een mensenhaar passen. Zwermen puntige, glasachtige nanodeeltjes die met duizenden kilometers per uur door de broeierige atmosfeer van een gezwollen gasreusachtige exoplaneet razen.
In een zonnestelsel dat TRAPPIST-1 wordt genoemd, op 40 lichtjaar van de zon, draaien zeven planeten ter grootte van de aarde rond een koude ster. Astronomen hebben met de James Webb Space Telescope (JWST) nieuwe gegevens verkregen over TRAPPIST-1 b, de planeet in het TRAPPIST-1 zonnestelsel die het dichtst bij zijn ster staat. Deze nieuwe waarnemingen bieden inzicht in hoe zijn ster waarnemingen van exoplaneten in de bewoonbare zone van koele sterren kan beïnvloeden. In de bewoonbare zone kan er nog vloeibaar water voorkomen op het oppervlak van de planeet.
De Jupitermaan Europa is een van de weinige werelden in ons zonnestelsel waar mogelijk omstandigheden heersen die geschikt zijn voor leven. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat onder de water-ijskorst een zoute oceaan van vloeibaar water met een rotsachtige zeebodem ligt. Planeetwetenschappers hadden echter nog niet bevestigd of die oceaan de chemicaliën bevatte die nodig zijn voor leven, met name koolstof. Astronomen hebben met behulp van gegevens van NASA's James Webb Space Telescope koolstofdioxide geïdentificeerd in een specifieke regio op het ijzige oppervlak van Europa. Analyse wijst uit dat deze koolstof waarschijnlijk afkomstig is uit de ondergrondse oceaan en niet is aangevoerd door meteorieten of andere externe bronnen. Bovendien is het op een geologisch recente tijdschaal afgezet. Deze ontdekking heeft belangrijke gevolgen voor de mogelijke bewoonbaarheid van de oceaan van Europa.
Een nieuw onderzoek met NASA's James Webb ruimtetelescoop naar K2-18 b, een exoplaneet die 8,6 keer zo massief is als de aarde, heeft de aanwezigheid van koolstofhoudende moleculen aan het licht gebracht, waaronder methaan en koolstofdioxide. De ontdekking van Webb is een aanvulling op recente studies die suggereren dat K2-18 b een Hycean exoplaneet zou kunnen zijn, een exoplaneet die het potentieel heeft om een waterstofrijke atmosfeer en een met water oceanen bedekt oppervlak te bezitten.
NASA's James Webb Space Telescope is begonnen met het bestuderen van een van de beroemdste supernovae, SN 1987A (Supernova 1987A). SN 1987A bevindt zich op 168.000 lichtjaar afstand in de Grote Magelhaense Wolk en is sinds de ontdekking in februari 1987 al bijna 40 jaar het doelwit van intensieve waarnemingen op golflengten variërend van gammastraling tot radio. Nieuwe waarnemingen door Webb's NIRCam (Near-Infrared Camera) bieden een cruciale aanwijzing voor ons begrip van hoe een supernova zich in de loop der tijd ontwikkelt tot een overblijfsel.
NASA's James Webb Space Telescope heeft beelden gemaakt van de Ringnevel, een van de bekendste voorbeelden van een planetaire nevel. Net als de zuidelijke ringnevel, een van Webb's eerste opnamen, vertoont de ringnevel ingewikkelde structuren van de laatste stadia van een stervende ster.
De Sovjet-Unie brengen de 700ste militaire satelliet in de ruimte. Eenmaal een Russische militaire satelliet zich in de ruimte bevindt, krijgt deze de naam 'Kosmos' gevolgd door een volgnummer. Deze Kosmos 700 satelliet is van het type 'Parus' en wordt gebruikt voor navigatiedoeleinden. Alles samen werden er tussen 1974 en 2010 94 Parus-satellieten succesvol in een baan om de Aarde gebracht op een hoogte van ongeveer duizend kilometer boven het aardoppervlak.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.