NGC 1277 gezien door de Hubble Space Telescope
Foto: NASA / ESA

Een internationaal team van astronomen, waaronder enkele Nederlanders, heeft ontdekt dat zich in de kern van het kleine sterrenstelsel NGC 1277 een uitzonderlijk zwaar zwart gat bevindt. Het zwarte gat neemt maar liefst veertien procent van de totale massa van het sterrenstelsel voor zijn rekening terwijl het massa-aandeel van zwarte gaten in de meeste sterrenstelsels vaak nog niet 0,1 procent bedraagt.

Het sterrenstelsel NGC 1277, dat zich in de Perseus cluster van sterrenstelsels bevindt, is een compact lensvormig stelsel dat iets lichter en aanzienlijk kleiner is dan ons Melkwegstelsel. Toch bedraagt de totale massa van het zwarte gat in de kern van NGC 1277 zeventien miljard zonmassa's. De straal van het zwarte gat in NGC 1277 die de grens voorstelt waarbinnen lichtdeeltjes niet meer kunnen ontsnappen, is zo groot als elf keer de straal van de baan van Neptunus om de Zon. Het zwarte gat dat zich in de kern van het Melkwegstelsel bevindt, is vierduizend keer zo licht. Het kolossale zwarte gat in NGC 1277 werd ontdekt met behulp van de 9,2 meter Hobby-Eberly Telescope van het McDonald Observatorium in Texas tijdens een systematisch onderzoek van 600 sterrenstelsels die zich relatief dicht bij ons bevinden. Hierbij ontdekten de astronomen zes compacte sterrenstelsels waarvan NGC 1277 het meeste opviel doordat de sterren in dit stelsel opvallend grote snelheidsverschillen vertonen. Deze grote snelheidsverschillen wijzen op de aanwezigheid van een zwart gat in het centrum van het stelsel. Ook van de vijf andere ontdekte compacte sterrenstelsels gaat men er van uit dat deze in hun centrale kern een superzwaar zwart gat van ongeveer tien miljard zonmassa's hebben. De ontdekking van het zware zwarte gat in NGC 1277 kan sterrenkundigen nieuwe inzichten geven over hoe sterrenstelsels zich evolueren en over hun centrale zwarte gaten. Hoe er in NGC 1277 zo een gigantisch zwart gat is kunnen ontstaan, is voor de astronomen nog onduidelijk.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken