Artistieke impressie van exoplaneet HD 189733b
Foto: NASA / ESA

Astronomen zijn er met behulp van de Amerikaans-Europese Hubble Space Telescope in geslaagd om voor de eerste maal de kleur van een exoplaneet te achterhalen. Indien we ons in de buurt van exoplaneet HD 189733b zouden bevinden, zouden we zien dat deze planeet een kobaltblauwe kleur heeft, vergelijkbaar met de blauwe kleur van de Aarde.

Ondanks het feit dat exoplaneet HD 189733b net als de Aarde een blauwe kleur heeft, lijkt deze exotische planeet alles behalve op de Aarde. HD 189733b is een zogeheten 'gasreus' van het type Jupiter die heel dicht bij zijn moederster staat. De moederster bevindt zich in het sterrenbeeld Vosje. De temperatuur in de atmosfeer van deze exoplaneet kan hierdoor oplopen tot meer dan 1 000 graden Celsius, het regent er glas en er komen winden voor die een snelheid hebben van meer dan 7 000 kilometer per uur. Daarnaast blijkt ook dat de atmosfeer van HD 189733b zeer veranderlijk is. HD 189733b staat op een afstand van 63 lichtjaar van de Aarde en is tot op heden één van de best bestudeerde exoplaneten. Telkens wanneer deze exoplaneet, vanaf de Aarde gezien, zich naast, voor en achter zijn moederster beweegt, kunnen astronomen hier belangrijke informatie uit halen wanneer ze het spectrum van zowel de ster alsook dat van de planeet bestuderen. Zo hebben astronomen vastgesteld dat wanneer de planeet HD 189733b achter zijn moederster schuift er een extra afname te zien is in het blauwe deel van het spectrum. Daaruit volgt dat deze exoplaneet vooral blauw licht weerkaatst. Deze blauwe kleur van deze exoplaneet is niet afkomstig van een tropische oceaan maar wellicht van fijne siliciumdeeltjes in de atmosfeer die blauw licht verstoren. 

Visible colors of planets

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Vanop de Jiuquan lanceerbasis wordt de eerste Chinese satelliet, genaamd Dong Fang Hong I, succesvol in een baan om de Aarde gebracht. Hierdoor werd China op dat moment het vijfde land ter wereld, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan, dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte kon brengen. Deze eerste Chinese satelliet had een gewicht van 173 kilogram en werd ontwikkeld om satelliettechnologie uit te testen alsook om de atmosfeer te onderzoeken. Op 14 mei 1970 stopte de satelliet met het uitzenden van signalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken