Wereldkaart met daarop het aantal blikseminslagen per regio
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een wereldkaart vrijgegeven met daarop het aantal bliksemontladingen. In tegenstelling tot een oude gezegde dat zegt dat bliksem nooit tweemaal inslaat op dezelfde plaats blijkt uit jarenlange metingen afkomstig van satellieten dat bepaalde regio's zeer vaak bliksemontladingen kennen.

Tussen 1998 en 2013 detecteerden de Amerikaanse satellieten Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM) en OrbView-1/Microlab wereldwijd het aantal bliksemontladingen. Het resultaat van deze metingen maakte NASA nu bekend en is te zien op bovenstaande wereldkaart. Terwijl purperen gebieden staan voor regio's met weinig bliksemontladingen kennen roze en witte gebieden dan weer veel bliksemontladingen. Uit deze metingen blijkt dat bliksemontladingen het vaakst voorkomen in gebieden die zich dicht bij de evenaar bevinden en vaker over land dan over zee. Volgens NASA is dit normaal aangezien het vaste land meer zonlicht absorbeert waardoor deze sneller opwarmt dan water. Deze opwarming zorgt er uiteindelijk voor dat de atmosfeer boven het opgewarmde grondgebied instabiel wordt waardoor stormcellen zich gaan ontwikkelen die bliksemontladingen produceren. Eén van de gebieden op Aarde waar de meeste bliksemontladingen plaatsvinden, bevindt zich in de regio van Lake Maracaibo, in het Zuid-Amerikaanse land Venezuela. De combinatie van warmte, een hoge vochtigheid en winden afkomstig van het Andesgebergte leiden in deze regio vaak tot spectaculaire onweders. Volgens het persagentschap Reuters zouden er boven Lake Maracaibo in Venezuela 300 nachten per jaar bliksemontladingen voorkomen. Elke kilometer in dit gebied zou volgens Reuters 250 maal per jaar worden getroffen door blikseminslagen. Een ander gebied op Aarde dat zeer vaak het slachtoffer is van bliksems is het oosten van de Democratische Republiek Congo in Centraal-Afrika.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken