Vandaag de dag bevindt de mens zich permanent in de ruimte, in ruimtestations of ruimtevaartuigen die in een baan om de aarde cirkelen. Omdat ruimtevaarders niet zomaar even naar de winkel kunnen gaan, moet hun eten en drinken dus op regelmatige tijdstippen bezorgd worden tot bij hun ruimtestation. Dit wordt gedaan door onbemande ruimtetuigen die ruimtestations regelmatig bevoorraden met voedsel, kledij en experimenten. Dergelijk voedsel wordt 'ruimtevoedsel' genoemd en wordt speciaal klaargemaakt en verpakt alvorens het naar de ruimte vertrekt.
In de beginjaren van de ruimtevaart stelde het ruimtevoedsel niet veel voor maar vandaag de dag hebben ruimtevaarders die leven en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS keuze uit meer dan 100 gerechten. Zo kiezen zij vaak al hun menu of wat ze willen eten nog voor hun ruimtereis begint. Net als op aarde eten ruimtevaarders driemaal per dag en kunnen zij tussendoor ook nog kleine snacks eten. Al dit voedsel zit in blik of speciale verpakkingen en kan gevriesdroogd, voorgekookt of gedehydrateerd zijn. Ruimtevaarders zijn mensen die heel fit en gezond zijn waardoor hun voedsel ook rijk aan vitaminen en mineralen moet zijn. Daarnaast is het ook de bedoeling dat ze genoeg calorieën hebben. Zo moeten ruimtevaarders tijdens hun missie minstens 2 000 calorieën per dag eten.
Naast voedsel moeten ruimtevaarders natuurlijk ook genoeg drinken. Deze dranken bestaan uit water, koffie, thee en diverse vruchtendrankjes. Om zo goed mogelijk op te volgen wat ruimtevaarders hebben gegeten, moeten zij ook steeds een vragenlijst invullen waardoor experts op aarde aan de hand van deze rapporten kunnen opvolgen of hun eetpatroon moet worden aangepast.