Het internationaal ruimtestation ISS.
Foto: NASA

NASA-directeur Bill Nelson heeft op 31 december 2021 bekend gemaakt dat de Amerikaanse Biden-Harris regering heeft beslist om de activiteiten van het International Space Station (ISS) tot 2030 te verlengen. Hiervoor gaan de Verenigde Staten samenwerken met de internationale partners in Europa (ESA), Japan (JAXA), Canada (CSA), en Rusland (Roscosmos) om de voortzetting van het baanbrekende onderzoek dat in dit unieke laboratorium in een baan om de aarde wordt uitgevoerd, gedurende de rest van dit decennium mogelijk te maken.

"Het internationale ruimtestation is een baken van vreedzame internationale wetenschappelijke samenwerking en brengt al meer dan 20 jaar enorme wetenschappelijke, educatieve en technologische ontwikkelingen ten goede aan de mensheid. Ik ben blij dat de regering Biden-Harris heeft toegezegd de activiteiten van het station tot 2030 voort te zetten", aldus Nelson. "De verdere deelname van de Verenigde Staten aan het ISS zal de innovatie en het concurrentievermogen ten goede komen en het onderzoek en de technologie bevorderen die nodig zijn om de eerste vrouw en de eerste gekleurde persoon naar de maan te sturen in het kader van NASA's Artemis-programma en de weg vrijmaken om de eerste mensen naar Mars te sturen. Nu steeds meer landen actief zijn in de ruimte, is het belangrijker dan ooit dat de Verenigde Staten het voortouw blijven nemen bij het uitbreiden van internationale allianties en het opstellen van regels en normen voor een vreedzaam en verantwoord gebruik van de ruimte."

In de afgelopen twee decennia hebben de Verenigde Staten voortdurend mensen in een baan rond de aarde gebracht om technologieën te testen, wetenschappelijk onderzoek te doen en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om verder dan ooit te kunnen verkennen. In het unieke microzwaartekrachtlaboratorium hebben meer dan 3.000 onderzoeken van meer dan 4.200 onderzoekers uit de hele wereld plaatsgevonden en er komen enorme wetenschappelijke, educatieve en technologische ontwikkelingen uit voort die de mensen op aarde ten goede komen. Bijna 110 landen en gebieden hebben deelgenomen aan activiteiten aan boord van het station, waaronder meer dan 1.500.000 studenten per jaar in STEM-activiteiten.

Instrumenten aan boord van het ISS, die samen met vrij vliegende instrumenten in andere omloopbanen worden gebruikt, helpen ons de druk van droogte en de gezondheid van bossen te meten om een beter inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen koolstof en klimaat op verschillende tijdschalen. Door deze en andere klimaatgerelateerde instrumenten tot het einde van dit decennium te gebruiken, zal ons begrip van de klimaatcyclus sterk toenemen.

Verlenging van de activiteiten tot 2030 zal nog een productief decennium van onderzoeksvooruitgang voortzetten en een naadloze overgang mogelijk maken van capaciteiten in een lage baan om de aarde naar een of meer commerciële bestemmingen aan het eind van de jaren 2020. Het besluit om de exploitatie te verlengen en de recente gunningen van de NASA voor de ontwikkeling van commerciële ruimtestations zorgen samen voor een ononderbroken, continue menselijke aanwezigheid en capaciteit; beide zijn kritieke facetten van het overgangsplan van de NASA voor het internationale ruimtestation.

Bron: NASA

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken