Sinds eind de jaren '90 weten we zeker dat ons zonnestelsel niet het enige planetenstelsel is in het universum waar planeten rondom een ster draaien. Astronomen noemen planeten rond andere sterren exoplaneten. Hun bestaan wordt vooral afgeleid door indirecte waarnemingen en daarop gebaseerde berekeningen. De laatste jaren investeren tal van ruimtevaartorganisaties en wetenschappelijke instellingen massa’s geld in technologie die kan helpen naar de zoektocht van exoplaneten waardoor in november 2012 het aantal ontdekte exoplaneten op 840 stond en de laatste jaren de ene noemenswaardige ontdekking na de andere gedaan wordt.
Aangezien exoplaneten zich te ver van de Aarde bevinden, deze zelf geen licht uitstralen en zich meestal heel dicht bij hun ster bevinden, kunnen deze dus niet ontdekt worden via traditionele technieken zoals optische telescopen maar zal men een ontdekking van een exoplaneet meestal afleiden uit indirecte waarnemingen met de daarop gebaseerde berekeningen. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen, wanneer een exoplaneet extreem groot en nog zeer jong is, kan men dit object waarnemen door middel van een zeer sterke telescoop. In de meeste gevallen kan de aanwezigheid van planeten rondom andere sterren aangetoond worden via andere en meer complexe manieren.
In november 2012 stond het aantal ontdekte planeten rondom andere sterren op 840. Sinds de eerste ontdekkingen, begin de jaren '90, hebben tal van observatoria en wetenschappers zich gespecialiseerd in het opsporen van exoplaneten. Sinds 2002 worden elk jaar enkele tientallen exoplaneten ontdekt waarvan sommige bijzondere kenmerken hebben. Berekeningen hebben aangetoond dat ongeveer 10% van alle sterren die gelijken op onze eigen zon één of meerdere planeten bezitten waarvan misschien op enkele zich vloeibaar water of leven op bevindt.
De term 'superaarde' wordt gegeven aan planeten die zich bevinden rondom andere sterren en een massa hebben rond vijf maal die van de massa van de Aarde. In juni 2005 werd voor het eerst een superaarde ontdekt. Deze bijzondere exoplaneet bevindt zich rondom de ster Gliese 876 in het sterrenbeeld Waterman. De planeet die zich rondom deze rode dwerg bevindt, heeft een massa van 7,5 maal die van de Aarde en bevindt zich op zijn dichtste punt 3 miljoen kilometer van zijn ster.
In de sterrenkunde wordt algemeen aangenomen dat een exoplaneet de naam krijgt van de ster waar deze zich rond bevindt met achteraan een letter die begint vanaf de letter 'b'. De letters staan niet voor de plaats van de exoplaneet in het planetenstelsel maar geven de tijd van ontdekking terug. De exoplaneet Gliese 876 d werd na Gliese 876 b ontdekt maar toch bevindt deze zich veel dichter tot zijn ster.
Begin jaren '90 werd door Michael Mayor rond de ster 51 Pegasi de eerste extrasolaire planeet of kortweg exoplaneet ontdekt. Deze exoplaneet, 51 Pegasi b genoemd, behoort tot een categorie exoplaneten die bekend staat als de "hete Jupiters". De exoplaneet werd ontdekt doordat de ster onder invloed van de zwaartekracht van de planeet minieme schommelingen maakt omdat de planeet en de moederster om een gemeenschappelijk massamiddelpunt draaien, dat niet in het centrum van de moederster is gelegen.
Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.