Een groot probleem bij het vinden van een verklaring voor GRB’s is hun grote verscheidenheid. Sommige duren maar 30 milliseconden, terwijl de langsten bijna 2 uur duurden. Sommigen stralen met horten en stoten en anderen hebben weer een glad profiel. Het grootste deel van de energie van de fotonen ligt tussen de 100 000 en een miljoen electron-volt, wat betekent dat de bron bijzonder heet moet zijn (de, voornamelijk optische, elektronen die van de zon afkomen hebben maar een energie van een paar electron-volt).

 

 

Als GRB’s inderdaad op kosmologische afstanden plaatsvinden, dan impliceert de waargenomen lichtflux op Aarde dat er bij de uitbarsting in een paar seconden, en in een bol met een doorsnede van enkele tientallen kilometers, gemiddeld zo’n 1046 Joule aan energie vrijkomt! Ter vergelijking: de totale rustmassa van de zon heeft maar een energie van e=mc2 = 1045 Joule. Dé vraag is dan ook: hoe maak je zo’n gigantische vuurbal?

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse Surveyor 3 Maanlander in de ruimte gebracht. Aan boord van dit ruimtetuig bevonden zich een televisiecamera en een mechanische arm voor onderzoek naar bodemmonsters. Drie dagen na zijn lancering maakte Surveyor 3 een zachte landing op het Maanoppervlak en stuurde deze in totaal meer dan 6 300 televisiebeelden terug naar de Aarde. De graafarm groef tot 18 centimeter diepte en functioneerde in totaal gedurende 18 uur en 22 minuten. NASA verzamelde hierdoor veel nieuwe gegevens betreffende de structuur, textuur en draagkracht van het Maanoppervlak. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken