Foto: NASA

NASA Administrator Bill Nelson, U.S. Environmental Protection Agency (EPA) Administrator Michael Regan en andere Amerikaanse regeringsleiders onthulden het U.S. Greenhouse Gas Center maandag tijdens de 28e jaarlijkse Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP28). "NASA-gegevens zijn essentieel voor het maken van de veranderingen die in de praktijk nodig zijn om ons klimaat te beschermen.

Het U.S. Greenhouse Gas Center is een andere manier waarop de regering Biden-Harris werkt aan het beschikbaar maken van kritieke gegevens voor meer mensen, van wetenschappers die gegevensanalyses uitvoeren, tot regeringsfunctionarissen die beslissingen nemen over klimaatbeleid, tot burgers die willen begrijpen hoe klimaatverandering hen zal beïnvloeden," zei Nelson. "We brengen de ruimte naar de aarde ten voordele van gemeenschappen in het hele land." Het U.S. Greenhouse Gas Center zal dienen als knooppunt voor samenwerking tussen agentschappen van de Amerikaanse overheid en partners uit de non-profit- en privésector. Gegevens, informatie en computermodellen van waarnemingen vanuit het internationale ruimtestation, verschillende satelliet- en luchtmissies en grondstations zijn online beschikbaar.

Als belangrijkste uitvoerende instantie van het centrum werkte NASA samen met de EPA, het National Institute of Standards and Technology en de National Oceanic and Atmospheric Administration. Wetenschappers van elk van deze Amerikaanse federale agentschappen hebben deze catalogus van broeikasgasgegevens en analysehulpmiddelen samengesteld.

"Een doel van het U.S. Greenhouse Gas Center is om het gezamenlijke gebruik van gegevens uit de aardwetenschappen te versnellen," zegt Argyro Kavvada, programmamanager van het centrum op het hoofdkantoor van NASA in Washington. "We werken eraan om de juiste gegevens in handen te krijgen van mensen die ze kunnen gebruiken om de uitstoot van broeikasgassen te beheren en te volgen."

De datacatalogus van het centrum omvat een gecureerde verzameling datasets die inzicht geven in bronnen, putten, emissies en fluxen van broeikasgassen. De eerste informatie op de website van het centrum is gericht op drie gebieden:

  • Schattingen van broeikasgasemissies door menselijke activiteiten
  • Natuurlijk voorkomende bronnen en putten van broeikasgassen op het land en in de oceaan.
  • Identificatie en kwantificering van grote methaanemissiegebeurtenissen, gebruikmakend van lucht- en ruimtegegevens.

Een voorbeeld van een dataset is de methaangasinformatie die is gedetecteerd door NASA's EMIT-missie (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation). EMIT bevindt zich in het internationale ruimtestation en is een beeldspectrometer die licht meet in zichtbare en infrarode golflengten en zo het vrijkomen van methaan op aarde kan meten.

Het U.S. Greenhouse Gas Center is gebouwd op open-sourceprincipes en de datasets, gerelateerde algoritmen en ondersteunende code zijn volledig open-sourced. Hierdoor kan iedereen de gegevens, algoritmen en resultaten testen. Het centrum omvat ook gebruikersondersteuning en een analysehub voor gebruikers om geavanceerde gegevensanalyses uit te voeren met computermiddelen en een interactieve, visuele interface voor het vertellen van verhalen. NASA moedigt feedback en ideeën over de evolutie van het centrum aan. Het centrum maakt deel uit van een bredere inspanning van de overheid om de informatie over broeikasgassen te verbeteren, zoals beschreven in de onlangs gepubliceerde National Strategy to Advance an Integrated U.S. Greenhouse Gas Measurement, Monitoring, and Information System.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken