Cover: Sterren

Sterren, een boek geschreven door Kevin Tildsley, behoort net zoals vele andere boeken tot een verzameling van Capitool natuurgidsen. Het boekje is een absolute aanrader voor zowel de beginnende astronoom als de iets meer gevorderde astronoom en bevat kaarten van alle sterrenbeelden en is rijk geïllustreerd met foto's van deepsky-objecten.

De eerste inhoud van het boekje dat de lezer tegenkomt handelt over het heelal en de voornaamste structuren die men daar tegenkomt, waaronder sterren, nevels, sterrenstelsels en nog veel meer. Hierna krijgt de lezer informatie te verwerken over de hemelbol, het zonnestelsel en de objecten daarin, de verschillende soorten telescopen, en practische tips voor het waarnemen van planeten en sterren. Begrippen zoals elongatie, conjunctie, kwadrantuur, oppositie en retograde beweging worden hier met verhelderende afbeeldingen uitgelegd.

Het hoofdstuk daarna handelt over de maan, en leert de lezer wat er op de vier kwadranten van de maan te zien is en verklaart ook de schijngestalten en verduisteringen van de maan. Dit hoofdstuk wordt opgevolgd door het hoofdstuk 'Planeten', dat bij elke planeet stil staat en de belangrijkste informatie weergeeft. Hoewel Pluto een dwergplaneet is, zoals in het boek vermeld, wordt deze dwergplaneet toch nog besproken. 

Nadat het hoofdstuk planeten gedaan is, worden alle 88 sterrenbeelden besproken, van aan de noordelijke hemelpool tot aan de zuidelijke hemelpool. Hier worden de specifieke gegevens van elk interessant object in een sterrenbeeld overlopen, zoals welke veranderlijke sterren, dubbelsterren, nevels, sterrenstelsels, sterrenhopen er in een sterrenbeeld zichtbaar zijn. Op de sterrenkaarten zijn ook de lijnen van declinatie en rechte klimming getoond, de ecliptica en de officiële grenzen van de sterrenbeelden, zoals in 1930 vastgelegd door de Internationale Astronomische Unie (IAU). Daarna volgt er nog een hoofdstuk met sterrenkaarten voor een bepaald uur, voor zowel noordelijk als zuidelijk halfrond. Zo kan men zich overal ter wereld, welke breedtegraad dan ook, oriënteren aan de sterrenhemel! In combinatie met een lamp die het nachtzicht niet schaadt en eventueel een planisfeer, is dit boekje uiterst geschikt om de sterrenhemel mee te ontdekken. Men kan er de sterrenbeelden leren ontdekken alsook, indien men een telescoop bezit, de voornaamste deepsky-objecten. 

Joeri De Ro

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken