De Mercury-Redstone 1 (MR-1) missie was de eerste vlucht uit het Amerikaanse Mercury programma waarbij een Mercury ruimtecapsule zou gelanceerd worden door een Redstone raket. Normaal zou deze onbemande ruimtecapsule een suborbitale vlucht moeten gemaakt hebben maar één seconde na “lift-off” op 21 november 1960 werd de raketmotor van de Redstone raket stil gezet waarna het Launch Escape System van de Mercury ruimtecapsule geactiveerd werd. Hierna volgde een hele reeks van bizarre situaties waardoor deze eerste testvlucht helemaal fout liep.

Het Launch Escape System wordt geactiveerd zonder de Mercury
ruimtecapsule mee te nemen in zijn vlucht - Foto: NASA

Op het moment dat de Redstone raket tot ontbranding werd gebracht op 21 november 1960 werd deze 1 centimeter van de grond getild waarna de raket terugviel op het lanceerplatform en tot ieders grote verwondering niet explodeerde. Ondertussen merkte het Launch Escape System van de Mercury ruimtecapsule, die de ruimtecapsule moest loskoppelen van de raket indien deze faalde, op dat er een probleem plaatsvond in de Redstone raket waarna dit systeem geactiveerd werd en de kleine raketjes van dit reddingssysteem tot ontbranding werden gebracht. Maar op datzelfde moment kreeg het Launch Escape System ook het signaal om de Mercury ruimtecapsule los te koppelen waardoor het Launch Escape System alleen de lucht werd ingeschoten zonder capsule tot op een hoogte van 1,2 kilometer en de onbemande Mercury ruimtecapsule alleen achterbleef op de Redstone raket. Drie seconden nadat het Launch Escape System zich geactiveerd had, kreeg de Mercury ruimtecapsule het signaal om zijn parachute te ontplooien. Hierdoor bevond zich op lanceercomplex 5 van Cape Canaveral een zeer bizarre situatie doordat zich nu een Redstone raket met Mercury ruimtecapsule op het lanceerplatform bevond met een ontplooide parachute en losgekoppeld Launch Escape System. NASA personeel moest wachten tot wanneer de batterijen van de raket leeg waren tot de vroege ochtend van 22 november eer men de Redstone raket kon onderzoeken. De raket bleek ernstige schade te hebben opgelopen en kon niet meer gebruikt worden. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap was niet te spreken over deze eerste Mercury-Redstone testvlucht aangezien het Launch Escape System van de capsule het enige onderdeel was dat goed functioneerde.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken