Lancering van de SA-4 raket.
Foto: NASA

SA-4 (Saturn Apollo-4) was de vierde en laatste lancering van een Saturn I raket waarbij enkel de S-I rakettrap getest werd. Deze testvlucht maakte, net als de vorige SA testvluchten, deel uit van het Amerikaanse Apollo ruimteprogramma. Opnieuw zou het gaan om een suborbitale vlucht waarbij ingenieurs vooral de structurele karakteristieken van de rakettrap zouden bestuderen. In tegenstelling tot de vorige SA tesvluchten zou men tijdens deze lancering één van de raketmotoren 100 seconden na de lancering uitzetten waardoor de brandstof voor deze raketmotor zou omgeleid worden naar de andere nog operationele raketmotoren.

Voor ingenieurs was dit een belangrijke test in de ontwikkeling van de Saturn V maanraket aangezien het risico altijd bestond dat één van de vele raketmotoren steeds kon uitvallen tijdens de vlucht. Bovenop de S-I rakettrap werd voor deze testvlucht een tweede dummy rakettrap gemonteerd die ditmaal uitgerust werd met het aerodynamische ontwerp van een echte tweede rakettrap. 

SA-4
De vierde Saturn I raket staat klaar op het lanceercomplex 34 - Foto: NASA
 

Op 28 maart 1963 werd de vierde Saturn I raket gelanceerd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida. Tijdens de eerste 100 seconden tijdens de lancering verliep alles vlekkeloos waarna raketmotor nummer 5 zoals gepland uitviel. De brandstof die voorzien was voor deze raketmotor werd probleemloos omgeleid naar de andere raketmotoren waardoor de raket toch slaagde in haar doel. Dit was voor ingenieurs een belangrijke test in de verdere ontwikkeling van het Apollo maanprogramma aangezien het uitvallen van een raketmotor steeds kon voorvallen bij toekomstige bemande vluchten. Uiteindelijk kreeg NASA tijdens de Apollo 6 en Apollo 13 missies ook te maken met het uitvallen van een raketmotor. De raket bereikte een maximale hoogte van 129 kilometer en bereikte een maximale snelheid van 5 906 kilometer per uur. Eenmaal de raket zich op haar hoogste punt bevond, werden de retroraketten tot ontbranding gebracht die normaal de tweede van de onderste rakettrap van elkaar moeten scheiden. Tijdens deze SA-4 testvlucht werden de rakettrappen niet van elkaar gescheiden aangezien de tweede rakettrap een dummy was. In totaal duurde deze vierde SA testvlucht 15 minuten. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken