Het probleem van de meeste lanceerplatvormen is hun onhandigheid. Je moet het hele ding schuin houden om de waterraket op de gewenste positie te krijgen. Eén verkeerde beweging en je mag opnieuw beginnen omdat het meeste water uit de raket gelopen is. Andere problemen kunnen zijn: het vollopen van de compressor met water. Zeer desastreus voor de motor van de compressor (water is niet samendrukbaar).
Er zijn uiteraard veel denkbare en onderling evengoede oplossingen mogelijk. Maar Karel Dewaele heeft er één van de vele gevonden die we hier gaan bespreken

Kantelbare launcher

Oplossing

Een zeer elegante oplossing is door het lanceer systeem – zoals de titel reeds duidelijk maakte – kantelbaar op te stellen. Het is dus niet meer noodzakelijk om het volledige ding dat soms loodzwaar weegt schuin te houden. Enkel dat deel waar de raket op vast gemaakt wordt, is kantelbaar opgesteld.
Uiteraard werken sommige mensen met een systeem dat helemaal geen lanceerplatform is. Gewoon een darm – komende van de compressor – gekoppeld aan de waterraket. Hier heb je geen probleem met het gewicht, nog met uitlopend water bij installatie (de darm is zeer soepel te gebruiken). Echter, een ander probleem dat dan weer kan opduikt is het feit dat het lanceerplatform weinig of niet alleen (stand-alone) kan opereren en dat het traject van de raket soms te wensen over laat. Men gebruikt dan een pvc-buis (van waterleidingen) om dit probleem te verhelpen, maar dan wordt het volledige ding toch wel echt onhandig. Ook is het dan niet meer mogelijk de raket van vleugels te voorzien, waardoor hij na de lancering wild in het rond springt.
Het systeem dat hieronder besproken zal worden kent deze problemen in het geheel niet. De raket kan gelijk welk traject volgen (op voorhand in te stellen). Het lanceerplatform staat vast op de grond, dus geen omvallende raketten meer tijdens de lancering. Geen water meer in de compressor. And last but not least: het platform kan op afstand bediend worden. Geen drijfnatte klederen meer!!!

Figuur 1Figuur 2Figuur 3
Fig 1: Gekantelde opstelling - Fig 2: Gemonteerde opstelling - Fig 3: Close-Up

De bovenstaande figuren tonen hoe het lanceerplatform is opgebouwd. De figuur hiernaast laat zien hoe het volledige lanceerplatform is opgebouwd. Tevens wordt meteen duidelijk hoe de raket op een makkelijke manier gericht kan worden, rekening houdend met de heersende wind.
Het bovenste gedeelte van het lanceerplatform wordt dus kantelbaar opgesteld – zie figuur 1 – met behulp van een simpele scharnierverbinding en enkele stukken hout. Het lanceermechanisme – zie figuur 2 – komt  dan bovenop het kantelbaar gedeelte en bestaat uit een metalen verbindingsstuk, een (gele) darm om de compressielucht doorheen te leiden, een (blauwe) holle pvc buis dat liefst even dik is als de binnenomtrek van de flesopening (waterraket), een (zwarte) rubberen afdichtings-ring, enkele (witte) soepele strips of iets anders dat een verdikking bezit en een metalen spanring. Voor details zie figuur 3.

Hoe werkt dit lanceerplatform nu?

  1. Je kantelt het platform zoals op figuur 1 te zien is,
  2. Je vult de raket met voldoende water en schuift dit over de blauwe pvc buis,
  3. Je drukt de raket stevig aan over de zwarte rubberen afsluitring,
  4. Je kantelt het platform met raket tot z’n oorspronkelijke plaats zoals op figuur 2 te zien is,
  5. Je drukt de drie witte verdikte strips goed aan over de verdikte hals van de fles (waterraket) en spant dit op met de spanring. Zie figuur 3 voor close-up,
  6. Zorg dat de dunne touwtjes die de spangring later naar beneden moeten trekken nergens aan kunnen vasthaken,
  7. Loop naar de compressor en steek voldoende druk op de raket,
  8. Trek voorzichtig aan de touwtjes,

Het gevolg van dit alles is een spetterende lancering zonder zelf door en door nat te worden. Geen last meer van volgelopen compressoren. De blauwe pvc buis belet immers dat er water in de compressor kan komen, daar de buis langer is dan het waterniveau in de raket. Verder zorgt de pvc buis er ook voor dat de lancering gelijkmatiger en krachtiger verloopt. De druk kan immers niet meteen ontsnappen omwille van de blauwe pvc buis die de flesopening nog even dicht houd, terwijl de compressor nog steeds lucht in de raket aan het pompen is.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken