In dit artikel gaan we dieper in over de aanschaf van een telescoop, op wat dienen we zoal te letten en vooral wat komt het best overeen met wat ik wil en hoeveel kost dit alles? We gaan even dieper in op de basiszaken die je best weet vooraleer je gaat kopen:

Start met binoculairen

Wie nog niet zoveel geld gespaard heeft, zo'n 200-300 euro, zal je misschien best starten met een binoculair. Met binoculairen kan je al enorm veel zien aan de nachtelijke hemel, zelfs met goedkope. Zeker voor beginnende amateur astronomen is dit een goede optie zodat men de hemel leert kennen en de stap naar een telescoop veel beter zal verlopen daar je de kennis van de hemel al hebt en al wat objecten weet liggen.

Binoculair

Koop geen telescoop op basis van de vergroting

Het gebeurt vaak dat er misleidende reclame geplaatst wordt online of in een dagblad waarin ze vermelden dat de telescoop een vergroting heeft van bvb 700x of andere grote waarden, koop deze gewoon NIET. Zelfs de beste telescopen hebben een beperkte vergroting. We hebben een onderscheid in minimale, optimale en maximale vergroting waarbij de maximale vergroting de vergroting is waarbij je een object nog net in focus kan zien. Bij een goedkope 60mm refractortelescoop komt dit overeen met een vergroting van 120x. Onthoud het dus goed, kijk niet naar de vergroting van de telescoop aangezien dat niet belangrijk is en meestal een verkoopstrucje is waarna je na de aanschaf merkt dat het niks waard is.

Valse reclame

De diameter van de telescoop

Hetgeen je best naar kijkt is de diameter van de lens of spiegel (maar is niet het enige waar naar je dient te kijken, diameter zegt nog niets over de rest). Meestal koop je dan best een telescoop met de grootste diameter die past binnen de prijsklasse waarin je wenst te gaan. Refractortelescopen met grote diameter kunnen erg duur zijn, reflectortelescopen met grote diameters zijn meer betaalbaar (bvb. een dobson, 8 inch, bij een prijsklasse tot 500 euro).

Stevige montering

Ook al heb je de beste optiek, maar als de montering niet stabiel is of moeilijk te hanteren of moeilijk om objecten mee te volgen dan zal je daar niet zo blij mee zijn. Een goede montering is dus ook een belangrijk onderdeel waar je dient op te letten. Bij reflectortelescopen is een goede montering de dobson montering, deze is stevig, eenvoudig in gebruik en stabiel.

HEQ5 montering

Gebruikte telescopen

Zoek je niet naar een nagelnieuwe telescoop? Dan kan je gerust kijken naar gebruikte telescopen via internet of zoekertjes. Op die manier bespaar je dus wat geld uit, al dien je wel goed op te letten wat je aanschaft. Oudere telescoopmodellen kan je meestal verkrijgen aan de helft van de originele aankoopprijs. Serieus gebruikte telescopen zijn meestal in een goede staat aangezien de eigenaars er dan ook veel zorg aan besteden. Als je dus advertenties ziet staan, is het raadzaam om de telescoop eerst te gaan bekijken alvorens deze aan te kopen zodat je goed ziet in welke toestand de telescoop is. Bij online aankopen ligt dit dan wat moeilijker en dien je nog beter op te letten en ga je best kijken naar de telescopen met meeste foto's, positieve beoordelingen van de aanbieder en nog veel meer. Op deze website kan je op de astromarkt diverse aanbiedingen bekijken.

Ebay telescopen

Weet wat je verwacht

Hetgeen je ziet door een telescoop is dus helemaal niet hetzelfde met wat je ziet op de vele astrofoto's in magazines of op het internet. Vooreerst moet je dus weten dat we geen kleuren kunnen zien in nevels, planeten zullen kleiner lijken dan je verwacht en zullen niet de enorme details tonen die je ziet in de boeken. Ondanks dat zal je niet vergeten wanneer je de eerste keer een planeet ziet door een telescoop, of de kraters van de maan van dichtbij ziet. Vele beginnende waarnemers zijn vaak wat teleurgesteld wanneer ze voor het eerst waarnemen, daarom ook "weet wat je verwacht".

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1639

Het gebeurde toen

De Engelse astronoom Jeremiah Horrocks beschrijft vanuit zijn huis in Much Hoole in Engeland als eerste de observatie van een Venusovergang. Tijdens een Venusovergang schuift de planeet Venus, vanaf de Aarde gezien, voor de Zon langs. Dit verschijnsel kunnen we enkel zien bij binnenplaneten en is voor astronomen van groot belang aangezien zij hiermee de omvang van het zonnestelsel kon bepalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken