Het uitlijnen van de telescoop met de pool is de telescoop zodanig opstellen dat het mogelijk is om een ster (of andere objecten) te volgen aan de hemel (enkel bij equatoriale monteringen). Dit wordt gedaan door het uitlijnen van één van de telescoopassen met de rotatieas van de Aarde. Het lijkt allemaal ingewikkeld maar in de praktijk is dit een eenvoudige klus.
Zonnefilters zijn een essentieel onderdeel voor wie de Zon wil waarnemen. Vandaag de dag bestaan er diverse soorten filters en hulpmiddelen waarmee men de Zon op verschillende manieren kan waarnemen. Afhankelijk van het budget bepaal je zelf welke filter je wil gebruiken. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de meest gebruikte zonnefilters.
Eén van de vele vragen die wij jaarlijks op onze redactie ontvangen is wat voor telescoop iemand het best koopt of wat de belangrijkste eigenschappen zijn van een goede telescoop voor een beginnend amateurastronoom? Het is echter niet eenvoudig om een algemeen advies te geven voor iedereen maar er zijn wel enkele belangrijke zaken waar je kan op letten of vragen die je u eerst moet stellen alvorens het aanschaffen van een telescoop. Terwijl telescopen vroeger ontzettend duur waren, kan je nu voor enkele honderden euro's al mooi de sterrenhemel ontdekken met een instapmodel. Met dit artikel proberen we dan ook iedereen advies te geven die op het punt staat om zijn eerste telescoop te kopen.
Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt met behulp van een Sojoez raket de Franse COnvection ROtation and planetary Transits (COROT) ruimtetelescoop in de ruimte gebracht voor onderzoek naar exoplaneten en astroseismologie. De COROT ruimtetelescoop is een project dat wordt geleid door het Franse ruimtevaartagentschap CNES in samenwerking met Franse laboratoria (CNRS) en verschillende internationale partners zoals Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Brazilië. Deze 630 kilogram zware ruimtetelescoop bleef tot eind juli 2013 operationeel en ontdekte een dertigtal planeten rondom andere sterren. Foto: CNES
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.