Sterrenbeelden aan de sterrenhemel.
Foto: Babak Tafreshi

Mythologie

Het sterrenbeeld stelt twee vissen voor, ze zijn aan elkaar verbonden door een lang koord. In de Grieks-Romeinse mythologie werden Aphrodite en haar zoon Heros achtervolgd door het monster Typhon. Om aan hen te ontkomen veranderden ze zich in vissen. Ze bonden hun staarten vervolgens aan elkaar vast om elkaar niet kwijt te raken en zwommen weg.

Algemeen

Het sterrenbeeld Vissen (Pisces) is een sterrenbeeld aan de noordelijke sterrenhemel en is één van de sterrenbeelden van de dierenriem. In grootte is Pisces het 14de sterrenbeeld. Dit sterrenbeeld kan het best worden waargenomen van augustus tot januari. De beste tijd om deze sterrengroep te zien is begin november omstreeks negen uur 's avonds. De ecliptica loopt door dit sterrenbeeld en ook bevindt het lentepunt zich in het sterrenbeeld Vissen, het nulpunt van het hemelcoördinaatstelsel.

Pisces

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Triangulum
  • Andromeda
  • Pegasus
  • Aquarius
  • Cetus
  • Aries

Wat zijn de belangrijkste sterren?

De helderste ster in het sterrenbeeld Vissen (Pisces) is Eta Piscium. Deze ster kennen we ook onder de naam 'Kullat Nunu' en heeft een visuele helderheid van magnitude 3,6. Eta Piscium is een gele reus die zich op een afstand bevindt van ongeveer 295 lichtjaar van de Aarde. De tweede helderste ster in dit sterrenbeeld is Gamma Piscium. Deze ster heeft een visuele helderheid van magnitude 3,7 en is ongeveer tienmaal groter dan onze eigen ster, de Zon. Gamma Piscium bevindt zich op een afstand van 138 lichtjaar. De derde helderste ster in dit sterrenbeeld is Omega Piscium. Deze ster heeft een visuele helderheid van magnitude 4,0 en is de eerste ster van het cirkeltje van de Vissen. 

Welke andere objecten zijn er te vinden in Pisces?

Het sterrenbeeld Vissen (Pisces) kent enkele belangrijke deep-sky objecten. Zo kunnen we in deze constellatie het prachtige spiraalvormige sterrenstelsel Messier 74 terugvinden. Dit sterrenstelsel heeft een visuele helderheid van magnitude 9,4 en heeft een omvang van ongeveer 95 000 lichtjaar. Doordat we bovenop dit sterrenstelsel kijken (vanaf de aarde gezien) is dit én van de meest geliefkoosde sterrenstelsels van menig amateur-astronoom. Hoewel Messier 74 redelijk helder is, is dit object toch moeilijk te vinden doordat het licht over een vrij groot gebied uitgespreid wordt. Het sterrenstelsel ligt dicht bij de ster η Piscium. Messier 74 werd in 1780 ontdekt door de Franse astronoom Pierre Méchain en in datzelfde jaar door Charles Messier opgenomen in zijn catalogus van komeetachtige objecten als nummer 74. Dit sterrenstelsel maakt ook deel uit van de Messier 75 Groep die bestaat uit een zevental sterrenstelsels. Naast Messier 74 kunnen we in het sterrenbeeld Vissen ook een paar botsende sterrenstelsels waarnemen die we kennen onder de naam 'Arp 284'. Dit deep-sky object bestaat uit een spiraalvormig sterrenstelsel (NGC 7714) met een visuele helderheid van magnitude 12,1 en een onregelmatig sterrenstelsel (NGC 7715) die met elkaar in botsing zijn. Nog een prachtig deep-sky object dat we in het sterrenbeeld Vissen (Pisces) kunnen waarnemen is NGC 488. Dit spiraalvormig sterrenstelsel heeft een visuele helderheid van magnitude 10,4 en bevindt zich op een afstand van 105 miljoen lichtjaar van de aarde. 

Het sterrenstelsel Messier 74 - Foto: Bart Delsaert

NGC 488 - Foto: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1639

Het gebeurde toen

De Engelse astronoom Jeremiah Horrocks beschrijft vanuit zijn huis in Much Hoole in Engeland als eerste de observatie van een Venusovergang. Tijdens een Venusovergang schuift de planeet Venus, vanaf de Aarde gezien, voor de Zon langs. Dit verschijnsel kunnen we enkel zien bij binnenplaneten en is voor astronomen van groot belang aangezien zij hiermee de omvang van het zonnestelsel kon bepalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken