Algemeen
Microscopium is een klein sterrenbeeld op het zuidelijk halfrond en werd in de 18de eeuw geïntroduceerd door Nicolas de Lacaille. Dit sterrenbeeld bevat alleen maar zwakke sterren en is vanuit België en Nederland niet zichtbaar. Het sterrenbeeld stelt de microscoop voor, waarvan de uitvinding toegeschreven wordt aan Galileo Galilei en de Nederlandse brillenmaker Zacharias Janssen. In grootte is Microscopium het 66ste sterrenbeeld.
Aangrenzende sterrenbeelden
- Capricornus
- Sagittarius
- Telescopium
- Indus
- Grus
- Piscis Austrinus
Wat zijn de belangrijkste sterren?
Het sterrenbeeld Microscoop bevat alleen maar zwakke sterren. De helderste ster, Gamma Microscopii, heeft een visuele helderheid van magnitude 4,6 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 229 lichtjaar van de aarde. Deze dubbelster heeft een begeleider met een helderheid van magnitude 13,7. De tweede helderste ster uit dit sterrenbeeld is Epsilon Microscopii. Deze ster heeft een visuele helderheid van magnitude 4,7 en bevindt zich op een afstand van 165 lichtjaar van ons.
Welke andere objecten zijn er te vinden in Microscopium?
Het sterrenbeeld Microscoop bevat vrijwel geen deep-sky objecten die voor amateur sterrenkundigen interessant zijn. In dit sterrenbeeld vinden we wel het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 6925 terug dat een visuele helderheid heeft van magnitude 11,3. NGC 6925 kunnen we 3,7° ten noordwesten van de ster Alpha Microscopii terugvinden. Dit hemelobject werd op 31 juli 1834 ontdekt door de Britse astronoom John Herschel. Daarnaast kunnen we in het sterrenbeeld Microscoop ook het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 6923 terugvinden. Dit sterrenstelsel heeft een visuele helderheid van magnitude 11,9 en werd eveneens door John Herschel ontdekt.
NGC 6925 - Foto: InTheSky.org