Foto: NASA/ESA

NGC 2936 is een opvallend elliptisch sterrenstelsel in het sterrenbeeld Waterslang (Hydra). Dit deep-sky object is ook gekend onder de naam 'Penguin Galaxy' omwille van zijn opvallende vorm. Het sterrenstelsel bevindt zich op een afstand van 326 lichtjaar van de aarde en NGC 2936 interageert met NGC 2937 en samen vormen zij het object Arp 142. NGC 2936 had ooit een platte, spiraalvormige schijf. De banen van de sterren in het sterrenstelsel zijn verstoord door zwaartekracht-interacties met NGC 2937. Gas uit het centrum van NGC 2936 werd samengedrukt tijdens de ontmoeting met NGC 2937, wat te zien is als blauwe knopen dicht bij NGC 2937. Het rode stof dat zich in het centrum van het sterrenstelsel bevond, is door de botsing grotendeels naar buiten geslingerd. Tijdens de botsing veroorzaakte gas uit NGC 2936 stervorming.

Geschiedenis

NGC 2936 werd op 3 maart 1864 ontdekt door de Duitse astronoom Albert Marth.

Waarnemen

Door de zwakke helderheid van dit sterrenstelsel neem je dit hemelobject best waar met een middelgrote tot grote telescoop. 

Gegevens NGC 2936

Sterrenbeeld: Waterslang (Hydra)
Andere benaming: Penguin Galaxy
Type: Irr
NGC: NGC 2936
UGC: UGC 5130
Rechte klimming: 09u37m44,1s
Declinatie: +02° 45' 38,9"
Helderheid: 12,8
Afstand: 326 miljoen lichtjaar
Schijnbare afmeting: 1,3' x 0,5' boogminuten
Radiële snelheid: 7129 km/s

Canes VenaticiIllustratie: Sky & Telescope

Whale Galaxy
NGC 2936 - Foto: Gary Imm

Penguin Galaxy
NGC 2936 - Tekening: Martijn Straub

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

Het Sub-Millimeter Array (SMA) observatorium in Hawaii wordt officieel in gebruik genomen. Dit observatorium bestaat uit acht schotelantennes met een diameter van zes meter die als interferometer gebruikt worden voor astronomische waarnemingen in submillimetergolflengtes. Het SMA is in handen van het Smithsonian Astrophysical Observatory en het Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken