Messier 97
Foto: Gianluca Masi

Geschiedenis

Messier 97 werd op 16 februari 1781 ontdekt door Pierre Méchain. De Franse kometenjager Charles Messier observeerde het object voor het eerst op 24 maart 1781. Beide waarnemers vonden de planetaire nevel een moeilijk waarneembaar object. Lord Rosse observeerde dit deep-sky object met zijn zelfgebouwde 72 inch telescoop en maakte als eerste melding van de twee donkere vlekken, hij lanceerde daarop de naam 'Uilenhoofd'. 

Waarnemen

Doordat Messier 97 zich in het sterrenbeeld Grote Beer bevindt, is het object circumpolair. Dit wil zeggen dat het object vanop het noordelijk halfrond het hele jaar door zichtbaar is. Om deze planetaire nevel eenvoudig terug te vinden, vertrekt men best van de ster bèta UMa om daarna anderhalve graad zuid- en 2° oostwaarts te bewegen. Met een 80 mm telescoop toont de planetaire nevel zeer zwak maar deze is zeker al zichtbaar. In kleine en middelgrote telescopen ziet men bij een lage vergroting een egale, ronde nevel ter grootte van de planeet Jupiter. Onder een donkere hemel is het met een middelmatige telescoop reeds mogelijk, bij een hoge vergroting, om de twee donkere vlekken waar te nemen waaraan het object zijn naam dankt. Ook mooi is de samenstand met het spiraalvormig sterrenstelsel Messier 108 dat zich op nauwelijks één graad van de Uilnevel bevindt. Beide objecten zijn bij een lage vergroting zichtbaar in hetzelfde beeldveld.

Gegevens Messier 1

Sterrenbeeld: Grote Beer (Ursa Major)
Andere benaming: Uilnevel
NGC: NGC 3587
Rechte klimming: 11u14m47,7s
Declinatie: +55° 01' 08.50"
Helderheid: 9,9
Afstand: 2 800 lichtjaar
Schijnbare afmeting: 6 x 4 boogminuten
Roodverschuiving: /

Ursa Major
Foto: Sky & Telescope


De prachtige Uilnevel - Foto: ESO

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Edward L. G. Bowell ontdekt vanuit het Lowell Observatory de planetoïde 5500 Twilley. Deze planetoïde draait tussen de planeten Mars en Jupiter in een baan om de Zon en heeft een helderheid van magnitude 13,5.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken