Lancering van een GSLV Mark III raket.
Foto: ISRO

De GSLV Mark III (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle) raket is een krachtige drietrapsraket die werd ontwikkeld door de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO. Deze raket werd vooral ontwikkeld voor het in de ruimte brengen van satellieten die in een geostationaire baan moeten gebracht worden maar kan daarnaast ook gebruikt worden voor het lanceren van ruimtesondes. In de toekomst kan deze raket ook gebruikt worden voor het lanceren van een Indiase bemande ruimtecapsule. Leer alles over deze krachtige Indiase raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens GSLV Mark III raket

Fabrikant: Indian Space Research Organisation (ISRO)
Lengte: 43,4 m
Diameter: 4 m
Gewicht: 640 ton
Aantal trappen: 3
Raketmotoren boosterraketten: S200 (vaste brandstof)
Raketmotoren tweede rakettrap: 2 x Vikas
Raketmotoren derde rakettrap: 1 x CE-20
Laadvermogen (LEO): 10 ton
Laadvermogen (GTO): 4 ton
Eerste lancering: 18 december 2014
Kostprijs: 51 miljoen dollar
Lanceerbasis: Satish Dhawan Space Centre
Bestemd voor bemande missies: Ja (toekomstig Gaganyaan project)


Foto: ISRO


De boosterraketten worden aan de onderste rakettrap bevestigd - Foto: ISRO


De neuskegel met daarin de satellieten - Foto: ISRO

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1639

Het gebeurde toen

De Engelse astronoom Jeremiah Horrocks beschrijft vanuit zijn huis in Much Hoole in Engeland als eerste de observatie van een Venusovergang. Tijdens een Venusovergang schuift de planeet Venus, vanaf de Aarde gezien, voor de Zon langs. Dit verschijnsel kunnen we enkel zien bij binnenplaneten en is voor astronomen van groot belang aangezien zij hiermee de omvang van het zonnestelsel kon bepalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken