De Aricebo radiotelescoop
Foto: NAIC

Het Aricebo bericht is een radiobericht dat de ruimte ingestuurd werd op de ceremonie om het hermodelleren van de Aricebo radiotelescoop in 1974 te vieren. Dit signaal was gericht op de bolvormige sterrenhoop M13 op zo'n 25 000 lichtjaar afstand en omvatte 1679 binaire tekens. Het nummer 1679 werd gekozen aangezien dit het product is van twee priemgetallen en daardoor enkel kan opgedeeld worden in 23 rijen en 73 kolommen.

Dit veronderstelt dat het gelezen wordt als een quadrilateraal. De informatie gerangschikt volgens 23 rijen en 73 kolommen geeft een verward zootje aan, wanneer we dit omdraaien vormt het de onderstaande afbeelding die herkenbare data zou moeten bevatten.

Het Aricebi signaal

Van links naar rechts en van onder naar boven:

  • De nummers 1 tot tien.
  • De atmoonummers van waterstof, koolstof, stikstof, zuurstof, en fosfor.
  • De formules voor suikers en de basis in de nucleotidenvan DNA.
  • Het aantal nucleotiden in DNA.
  • Een afbeelding van de dubbele helixstructuur in DNA.
  • Een figuur van een man en de afmetingen (fysieke lengte) van een gemiddelde man.
  • Het bevolkingsaantal op Aarde.
  • Een figuur van het zonnestelsel, vb het Aardse zonnestelsel.
  • Een afbeelding van de Aricebo radiotelescoop en de afmetingen, fysieke diameter, van de schijf.

Aangezien het 25 000 jaar zal duren vooraleer het zijn doel bereikt, en nog eens hetzelfde aantal jaren als er antwoord gegeven wordt was dit een demonstratie van de menselijke technologie in plaats van een echte poging om in contact te komen met buitenaardse beschavingen.

Dokter Frank Drake schreef deze boodschap met de hulp van Carl Sagan met enkele anderen. Of dit bericht enig effect zal hebben is discussieerbaar.

De afbeelding verklaard

De nummers

Binaire nummers

Van links naar rechts gelezen zijn de nummers 1 tot 10 in binair formaat, de onderste rij geeft telkens het begin aan van elk nummer.

Ook al als men de binaire vorm kent is het nog niet meteen logisch door de manier waarop ze zijn geschreven. Om de eerste zeven te lezen dien je de onderste rij te negeren en deze telkens lezen als drie tekens van onderzijde naar bovenzijde. De aflezing voor 8, 9 en 10 loopt lichtjes anders aangezien deze een extra kolom hebben gekregen aan de linkerzijde van de eerste. Dit is waarschijnlijk om aan te tonen dat de nummers die te groot zijn om in een kolom te passen ook kunnen geschreven worden in aangrenzende kolommen, waar de aangrenzende kolommen geen basisaanduiding hebben.

00 00 00 1 1 1 1 0 0 0
01 00 00 1 1 0 0 1 1 0
10 11 10 1 0 1 0 1 0 1
X  X  X X X X X X X X  <= minst belangrijkste lijn

DNA elementen

Lezend van rechts naar links, de nummers 1, 6, 7, 8 en 15 verschijnen waar de atoomnummers van waterstof (H), koolstof (C), stikstof (N), zuurstof (O), en fosfor (P). Deze zijn de delen van het DNA. De nummers 8 en 15 zijn geschreven in een logische uitbreiding van binaire codering in plaats van met de aangrenzende kolommethode in de bovenzijde van het bericht.

15 8 7 6 1
----------
1 1 0 0 0
1 0 1 1 0
1 0 1 1 0
1 0 1 0 1
X X X X X

Nucleotiden

De nucleotiden worden omschreven als de opvolging van 5 atomen die zich op de voorgaande lijn begeven. Deze worden gelezen van rechts naar links.

Nucleotide 1

Als voorbeeld lezen we de eerste nucleotide deoxyribose (C5OH7) als:

00011
00001
01011
XXXXX

Wat evengoed is als 7 (= 111 in binaire vorm) atomen van waterstof, 5 (101 in binaire vorm) atomen van koolstof , 0 atomen van stikstof, 1 atoom van zuurstof en 0 atomen van fosfor.

Van rechts naar links lezen we:

Nucleotide 2
Deoxyribose (C5OH7), Adenine (C5H4N5), Thymine (C5H5N2O2), Deoxyribose (C5OH7)

Nucleotide 3
Phosphate (PO4), Phosphate (PO4)

Nucleotide 4
Deoxyribose (C5OH7), Cytosine (C4H4N3O), Guanine (C5H4N5O), Deoxyribose (C5OH7)

Nucleotide 5
Phosphate (PO4), Phosphate (PO4)

Nucleotide 5

Dubbele Helix

De DNA dubbele helix, de verticale balk stelt het aantal nucleotiden voor maar de waarde die er staat is 4,2 miljard maar in feite zijn er ongeveer 3,2 miljard basisparen in het menselijke genoom.

De mensheid

Mensheid

Het element in het centrum stelt een man voor. Het element aan de rechterzijde de gemiddelde hoogte van een man (1764mm). Dit correspondeert met de horizontaal geschreven binaire 14 vermenigvuldigd met de golflengte van het bericht (126mm). Het element aan de linkerzijde geeft het bevolkingsaantal aan in 1974 geëncodeerd met 32bits: 4'292'853'750 (in hex: 0xffdfbff6). Merk op dat de meest significante aanduiding zich aan de bovenste rechterzijde bevindt.

De planeten

Planeten

Het zonnestelsel van rechts naar links en de zon toont samen met de negen planeten in rangschikking van hun positie (de eerste planeet, de tweede planeet...) van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. De aarde is de derde planeet van de zon en in de afbeelding wordt ze licht omhoog geplaatst om deze te identificeren als planeet van afkomst. Als toevoeging tot de positie geeft de afbeelding ook een niet op schaal groottevergelijking aan van elke planeet en de zon.

De telescoop

Telescoop
Telescoop 2

Het laatste deel stelt de Aricebo radiotelescoop voor met haar diameter (2 430 (0x97e) vermenigvuldigd met de golflengte resulteert in 306,18m). In dit geval de minst significante markering de benedenlinkspixel van de centrale groep.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken