• Computergestuurd: Nee

Ben je van plan om een eerste telescoop te kopen voor een kind maar weet je niet goed hoe je hier moet aan beginnen? Dit is normaal aangezien astronomie en optische instrumenten zoals telescopen niet altijd eenvoudig zijn. Het belangrijkste is dat kinderen hun eerste telescoop makkelijk en snel kunnen gebruiken als ze de prachtige sterrenhemel voor de eerste maal willen verkennen op hun eigen tempo. Daarnaast is het ook belangrijk dat hun eerste telescoop compact en makkelijk mee te nemen is wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat. Dankzij dit handig overzicht krijg je enkele van de beste telescopen met al hun eigenschappen te zien die ontworpen werden voor kinderen. 

Enkele tips! 

Als je een telescoop koopt voor een kind, koop dan geen goedkope speelgoedtelescoop, want die hebben vaak plastic lenzen die slecht zijn uitgelijnd. Het is misschien verleidelijk om eerst een speelgoedtelescoop te kopen om te kijken of ze echt geïnteresseerd zijn in astronomie voordat je een 'echte' koopt. Maar in plaats van je kind aan te moedigen om meer interesse te krijgen in de nachtelijke hemel, kan de wazige, slecht vergrote weergave hem juist afschrikken. Heb je ooit geprobeerd om op een speelgoedgitaar van een kind te spelen en realiseerde je je toen dat het niet werkte als muziekinstrument? Hetzelfde geldt voor speelgoedtelescopen. Dat betekent echter niet dat je veel geld moet uitgeven. Kinderen en jonge astronomen moeten zich op hun gemak voelen en hun interesse gewekt voelen als ze voor het eerst een telescoop gebruiken, anders raken ze snel verveeld! Gemakkelijk op te stellen is dus een belangrijke overweging bij het kiezen van de beste telescoop voor kinderen. Omdat je buiten gaat observeren, mogelijk ver van huis, moet je matjes, stoelen en misschien zelfs slaapzakken en kussens meenemen, zodat ze het warm en comfortabel hebben tijdens en tussen het observeren door. Wat kun je door de telescoop zien? Kies een planeet in oppositie of een goede sterrenhoop zoals de Pleiaden, omdat dit meteen interessante en heldere objecten zijn die hun aandacht zullen trekken. Oudere kinderen hebben misschien baat bij een paar verbazingwekkende feiten over de grootte of afstand van het object waar ze naar kijken. Als je de beste telescoop voor kinderen kiest, zoek dan naar een verstelbaar statief en montering die geschikt is voor hun lengte, of neem een draagbaar opstapje mee zodat je ze niet tegen het oculair hoeft te houden. Een goede tip is ook om de hand van het kind vast te houden tijdens het observeren. Zo raken ze er gemakkelijker aan gewend en is de kans kleiner dat ze de telescoop wegstoten van het doel dat ze hebben gekozen!

Bresser Junior 60/700 AZ1 (refractor)

Het feit dat deze Bresser-telescoop, het statief en de montering allemaal netjes in een draagtas passen, is zeker een pluspunt als je op zoek bent naar de beste telescoop voor kinderen. Maar als deze 60mm refractor eenmaal in elkaar zit, betwijfelen we of je hem weer wegdoet. Hij bestaat namelijk uit ongeveer 20 onderdelen die in elkaar gezet moeten worden, waardoor dit meer een 'Meccano-missie' is dan andere bouwpakketten. Het in elkaar zetten van de telescoop nam 20 minuten in beslag, wat niet onredelijk is gezien het aantal schroeven en bouten waaruit de bouw bestaat, maar het is onwaarschijnlijk dat je hem snel weer zult willen opbergen. De Andromeda Galaxy zag er redelijk goed uit door deze telescoop, maar de oculairen gaven een erg smal gezichtsveld. We waren wel blij met het kompas en de planisfeer, die ondergewaardeerde hulpmiddelen zijn in een vaak op technologie gerichte hobby.

  • Diameter: 60 mm
  • Brandpuntsafstand: 700 mm - f/11,6
  • Montering: Alt-azimitaal, aluminium statief
  • Gewicht: 5,1 kg
  • Webshop: Astroshop.be

Foto: Bresser

Sky-Watcher Heritage-76

De algehele afwerking van de Heritage is uitstekend en ziet er aantrekkelijk uit. In plaats van een plastic basis (vaak te vinden op speelgoedtelescopen), is deze bijvoorbeeld van hout en geeft stabiliteit aan de opstelling zonder dat deze omslachtig wordt. De telescoop beweegt vloeiend in alle richtingen, wat betekent dat je met minimale inspanning van het ene object naar het andere kunt schommelen. De brandpuntsafstand van 300 mm biedt een goed gezichtsveld voor populaire objecten zoals de maan, het Andromedastelsel en de Pleiaden. De Heritage-76 wordt geleverd met functionele, ongecompliceerde accessoires die geschikt zijn voor beginners - een zoeker en twee oculairen. Terwijl de finderscope van plastic is en misschien een beetje goedkoop, zijn de oculairen van redelijke kwaliteit. In gebruik biedt de focuser een behoorlijke mate van controle en is gemakkelijk te bedienen voor kleine aanpassingen.

  • Diameter: 76 mm
  • Brandpuntsafstand: 300 mm
  • Montering: Dobson
  • Gewicht: 1,75 kg
  • Webshop: Astroshop Urania

Foto: Sky-Watcher

Celestron AstroMaster LT 60AZ (refractor)

De AstroMaster is een refractor, wat betekent dat hij eruitziet als een 'echte telescoop' zoals kinderen die begrijpen. De set is robuust maar licht en bestaat uit slechts twee hoofdonderdelen, waardoor hij snel en eenvoudig in elkaar gezet kan worden. We hadden een schroevendraaier nodig, wat een klein minpuntje is, maar het is nog steeds binnen een paar minuten klaar. De oculairen geven elk een scherp beeld van de sterren en veel details van de maan met minimale vervorming aan de randen. Het statief is licht en hoewel het plateau voor stabiliteit zorgt, moet je oppassen dat je de opstelling niet schudt of verplaatst als hij in gebruik is. De meegeleverde smartphone-adapter trok echt onze aandacht, omdat het gebruikers in staat stelt om zich te verdiepen in astrofotografie en astronomie. Dit zal de ervaring verbeteren voor jonge gebruikers die op zoek zijn naar de beste telescoop voor kinderen, vooral als ze een beeld hebben dat trotse ouders kunnen delen op sociale media.

  • Diameter: 60 mm
  • Brandpuntsafstand: 700 mm - f/12
  • Montering: Alt-azimutaal
  • Gewicht: 3,22 kg

Foto: Celestron

Celestron Inspire 100AZ (refractor)

Het aantrekkelijke ontwerp en de betaalbaarheid van de Celestron Inspire 100AZ maken het een geweldige optie voor kinderen en jonge astronomen. Hij biedt een goede opening en een brandpuntsafstand van 660 mm voor een redelijke prijs, en is zo'n beetje een compleet observatietelescooppakket. Het statief heeft een robuuste pan- en kantelkop met 32 mm diameter, roestvrijstalen en, belangrijk voor kinderen, in hoogte verstelbare poten. Er worden 20mm en 10mm Kellner-oculairen meegeleverd en een 90° rechtopstaande beelddiagonaal. Het pakket wordt gecompleteerd door een LED-zaklamp met rood licht, een accessoirebakje/beenspreider en een stofkap voor twee doeleinden. De hele opstelling is licht en gemakkelijk mee te nemen, zelfs als hij helemaal in elkaar zit, waardoor het een goede telescoop is voor kinderen en jonge astronomen om zo snel mogelijk met waarnemen te beginnen. Bovendien wordt hij geleverd met een eigen smartphone-telescoopadapter, zodat jongeren kunnen fotograferen wat ze zien op hun smartphone en dit kunnen delen op social media.

  • Diameter: 100 mm
  • Brandpuntsafstand: 600 mm - f/6,5
  • Montering: Alt-azimutaal
  • Gewicht: 6,1 kg
  • Webshop: Ganymedes

Foto: Celestron

Sky-Watcher Heritage 100P

Als je overweegt om een telescoop aan te schaffen voor je kinderen of het hele gezin, maak je je misschien zorgen over het gedoe om hem op te zetten. Bij de Sky-Watcher Heritage-90 Virtuoso draait alles om eenvoud en draagbaarheid. De onderhoudsvrije telescoop wordt aangevuld met een minimalistische altaz tafelmontage. Het enige wat je nodig hebt is een voeding en een geschikte tafel om hem op te zetten. De compacte Heritage-100P is een lichtgewicht en handige grab-and-go telescoop. Met zijn hoogwaardige 100mm f/4 parabolische optiek kan hij worden gebruikt om de maan en heldere planeten te bekijken, maar hij verzamelt ook voldoende licht om sterrenhopen, heldere sterrenstelsels en nevels te observeren. Dankzij een 3/8” schroefdraad op de voet kan hij ook worden gebruikt op een geschikt veldstatief.

  • Diameter: 100 mm
  • Brandpuntsafstand: 400 mm - f/4
  • Montering: Dobson
  • Gewicht: 2,8 kg
  • Webshop: Robtics

Foto: Sky-Watcher

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken