Inslag te zien op Jupiter
Foto: Anthony Wesley (Australië)

Nu Jupiter goed zichtbaar is aan de sterrenhemel zijn over de hele wereld heel wat telescopen en ogen gericht naar de grootste planeet uit het zonnestelsel. Hierdoor hebben amateur-astronomen in de nacht van maandag 10 op dinsdag 11 september 2012 kunnen vaststellen dat Jupiter het slachtoffer is geworden van een impact van een nog onbekend object.

De eerste melding van de impact was afkomstig van de Amerikaan Dan Petersen uit Wisconsin die Jupiter op dat moment aan het waarnemen was met een verrekijker en een Meade LX200 telescoop. Toen Petersen plots een twee seconden durende heldere lichtflits zag in de atmosfeer van Jupiter wist de amateur-astronoom dat hij iets unieks had waargenomen. Volgens een schatting van Petersen zou de lichtflits een helderheid hebben gehad van magnitude 6. Dan Petersen rapporteerde het voorval meteen aan de Association of Lunar and Planetary Observers en de British Astronomical Association waarna een bericht de wereld rondgestuurd werd naar sterrenkundigen en observatoria. De eerste foto van de impact kwam uiteindelijk van de Amerikaanse amateur-astronoom George Hall uit Texas die de impact kon vastleggen op video met zijn LX200 telescoop.

Of de inslag op Jupiter werd veroorzaakt door een asteroïde of een komeet is tot op heden nog niet duidelijk. Indien de impact zwaar genoeg is geweest, kan deze een ‘litteken’ achterlaten in de atmosfeer van Jupiter zoals te zien was na de inslag van de komeet Shoemaker-Levy/9 in 2009.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

35%

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

Vanop de Amerikaanse Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt de Transition Region And Coronal Explorer (TRACE) kunstmaan gelanceerd voor studie van de Zon. Met deze satelliet bestudeerde men vooral de fotosfeer en de corona van de Zon. Deze ruimtetelescoop werd gebouwd door NASA's Goddard Space Flight Center terwijl de telescoop ontwikkeld werd door Lockheed Martin's Advanced Technology Center. In 2010 maakte deze ruimtetelescoop zijn laatste opname. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken