De geassembleerde Super Heavy op de testsite van SpaceX in Texas.
Foto: NASASpaceflight

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op zijn testcomplex in Texas voor het eerst een Super Heavy rakettrap geassembleerd. De zeventig meter lange Super Heavy rakettrap moet in de toekomst het nieuwe Starship ruimtevaartuig in de ruimte brengen en is dan ook een zeer belangrijk onderdeel in de verdere ontwikkeling van het Starship ruimteprogramma. Verwacht wordt dat binnen enkele maanden de eerste volledig geassembleerde Starship voor het eerst zal gelanceerd worden. 

De Super Heavy is een 70 meter lange rakettrap met een diameter van negen meter. Deze indrukwekkende rakettrap zal in de toekomst uitgerust worden met maar liefst 28 Raptor raketmotoren waardoor dit één van de meest krachtige rakettrappen zal worden dat ooit werd ontwikkeld. Het gevaarte werd vervaardigd uit een roestvrijstaallegering die SpaceX zelf heeft ontwikkeld en aan boord van de Super Heavy is er plaats voor 3 400 ton brandstof. Bij de lancering moet de Super Heavy een stuwkracht ontwikkelen van 72 000 kN. De reden waarom de Super Heavy zo groot en krachtig is, is omdat deze het meer dan 1 300 ton zware Starship ruimtevaartuig in de ruimte moet brengen. Net als het Starship ruimtevaartuig zelf moet ook de Super Heavy rakettrap in staat zijn autonoom terug te keren naar de aarde na zijn lancering zodat deze opnieuw kan gebruikt worden. De afgelopen weken begon SpaceX met de assemblage van de eerste Super Heavy op zijn testsite in Texas. Deze eerste afgewerkte Super Heavy zal vooral gebruikt worden om te leren hoe deze moet geassembleerd en getransporteerd worden en zal niet gelanceerd worden. De tweede geassembleerde Super Heavy zal wel gelanceerd worden. SpaceX wil in 2023 voor de eerste keer een volledig geassembleerde Starship lanceren voor een betaalde ruimtevlucht naar de maan. 

Super HeavyFoto: SpaceX/Elon Musk

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken