Foto: CNSA

Een Chinese rover heeft nieuw bewijs gevonden dat de theorie ondersteunt dat Mars ooit een grote oceaan had, inclusief het traceren van oude kustlijnen waar ooit water kan zijn geweest, aldus een studie donderdag. De theorie dat miljarden jaren geleden een derde van de 'rode planeet' bedekt was door een oceaan, is al tientallen jaren onderwerp van discussie tussen wetenschappers. In 2021 landde de onbemande Chinese Zhurong Marsrover op een vlakte in de Utopia-regio op het noordelijk halfrond van Mars, waar eerder aanwijzingen voor water uit de oudheid waren gevonden. Sindsdien heeft de robotwagen het rode oppervlak onderzocht en enkele nieuwe bevindingen van de missie werden onthuld in de nieuwe studie in het tijdschrift Nature.

Hoofdauteur Bo Wu van de Hong Kong Polytechnic University vertelde aan het persagentschap AFP dat er rond het landingsgebied van Zhurong verschillende kenmerken zijn gevonden die wijzen op een oceaan uit het verleden, waaronder “gegroefde kegels, veelhoekige troggen en geëtste stromen”. Eerder onderzoek suggereerde dat de kraterachtige putkegels afkomstig zouden kunnen zijn van moddervulkanen, en vaak gevormd zijn in gebieden waar water of ijs is geweest. Informatie van de rover, evenals satellietgegevens en analyses op aarde, suggereerden volgens het onderzoek ook dat er ooit een kustlijn in de buurt van het gebied was. Het team van onderzoekers schatte dat de oceaan bijna 3,7 miljard jaar geleden is ontstaan door overstromingen. Vervolgens bevroor de oceaan en werd er een kustlijn uitgesleten, voordat deze volgens hun scenario 3,4 miljard jaar geleden verdween. Bo benadrukte dat het team “niet beweert dat onze bevindingen definitief bewijzen dat er een oceaan op Mars was”. Voor die zekerheid is waarschijnlijk een missie nodig om wat Marsgesteente naar de aarde terug te brengen voor een nadere bestudering.

De kust verandert altijd

Benjamin Cardenas, een wetenschapper die andere bewijzen voor een Marsoceaan heeft geanalyseerd, vertelde AFP dat hij “sceptisch” was over de nieuwe studie. Hij vond dat de onderzoekers niet genoeg rekening hielden met de mate waarin de sterke Martiaanse wind sediment heeft rondgeblazen en rotsen heeft afgesleten in de afgelopen paar miljard jaar. “We denken vaak dat Mars niet erg actief is, zoals de maan, maar het is actief!” zei Cardenas van de Pennsylvania State University in de Verenigde Staten. Hij wees op onderzoek dat suggereerde dat “zelfs de langzame Martiaanse erosiesnelheden” over zo'n lange periode tekenen van een kustlijn zouden vernietigen. Bo erkende dat de wind sommige rotsen kan hebben afgesleten, maar zei dat de inslag van meteorieten op Mars ook “van tijd tot tijd ondergronds gesteente en sediment naar de oppervlakte kan brengen”. Hoewel de algemene theorie omstreden blijft, zei Cardenas dat hij geneigd was “te denken dat er een oceaan op Mars was”. Het achterhalen van de waarheid kan helpen bij het oplossen van een groter mysterie: of de aarde de enige in het zonnestelsel is die in staat is om leven te herbergen. “De meeste wetenschappers denken dat het leven op aarde is ontstaan onder de oceaan, waar hete gassen en mineralen uit de ondergrond naar de zeebodem kwamen, of heel dicht bij het grensvlak van water en lucht, in kleine getijdenpoeltjes”, aldus Cardenas. “Bewijs voor een oceaan maakt de planeet dus meer gastvrij.”

Bron: Phys.org

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken