De excentrieke baan van WT1190F rond de Aarde
Foto: Bill Gray/Project Pluto, Image - Celestia

Het op 18 februari 2013 ontdekte object WT1190F zal op vrijdag 13 november 2015 omstreeks 07u20 Belgische tijd de atmosfeer van de Aarde binnendringen. Het object is een stuk ruimteafval dat wellicht grotendeels zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Doordat het object hol is en dunne wanden heeft, gaat het wellicht om een oude rakettrap.

De afgelopen weken werd WT1190F nauwkeurig in de gaten gehouden door tal van observatoria en organisaties zoals ESA’s NEO Coordination Centre (NEOCC) waardoor men veel gegevens heeft kunnen verzamelen over de baan van het object. Zo draait WT1190F éénmaal om de drie weken om onze planeet in een zeer excentrieke baan. Het verste punt van de baan van WT1190F bevindt zich tweemaal zo ver als de afstand van de Maan tot de Aarde. Door zijn lage dichtheid weet men met zekerheid dat het gaat om een door de mens gemaakt object en niet om een planetoïde. Door deze baan is de kans zeer groot dat WT1190F volledig zal opbranden in onze atmosfeer aangezien het object een zeer schuine invalshoek zal hebben. Het stuk ruimtepuin zou een diameter hebben van 1 à 2 meter en werd ontdekt met behulp van de Catalina Sky Survey van de Universiteit van Arizona dat wordt gebruikt om planetoïden en kometen met op te sporen. Na de eerste waarneming werd WT1190F nog eens waargenomen in november 2013 en oktober 2015. Wat WT1190F juist is, zal moeilijk zijn te achterhalen aangezien overgebleven resten niet meer zullen kunnen geïdentificeerd worden. Aangezien het object van achter de Maan komt, gaan veel onderzoekers er van uit dat het gaat om een oude rakettrap uit de tijd van de Apollo Maanmissies. Door de nauwkeurige observaties van WT1190F hebben onderzoekers kunnen berekenen dat het object wellicht honderd kilometer ten zuiden van de kust van Sri Lanka de atmosfeer van de Aarde zal binnendringen en vervolgens zal opbranden. Indien er toch brokstukken de terugkeer in de atmosfeer overleven, is de kans heel groot dat deze terechtkomen in de Indische Oceaan. Door de studie van WT1190F hopen wetenschappers meer te leren over hoe ruimteafval terugkeert naar de Aarde. Er cirkelen vandaag de dag ongeveer een half miljoen objecten rond de Aarde die gemaakt werden door de mens. Het object heeft inmiddels ook al zijn eigen Twitter account (@WT1190F). 

WT1190FHet object WT1190F werd op 9 oktober 2015 waargenomen door één van de vele telescopen
op Hawaï - Foto: B. Bolin, R. Jedicke and M. Micheli

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1958

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis de Signal Communications by Orbiting Relay Equipment (SCORE) satelliet in de ruimte gebracht met behulp van een Atlas raket. SCORE had ondermeer een bandrecorder aan boord met een opname van een kerstboodschap door president Eisenhower die dankzij deze missie werd uitgezonden vanuit de ruimte. De recorder functioneerde dertien dagen en kon ook andere boodschappen opnemen om deze later uit te zenden. Dit was de eerste maal dat een Atlas raket een satelliet in de ruimte bracht alsook de eerste maal dat men een communicatiesysteem testte vanuit een baan om de Aarde. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken