Rusland heeft op zaterdag 28 december 2013 voor het eerst een Sojoez-2-1v raket gelanceerd. Deze nieuwe Russische draagraket bracht tijdens zijn eerste missie succesvol de Aist 1 satelliet in een baan om de Aarde. Met de Sojoez-2-1v raket hoopt Rusland in de toekomst meer contracten af te sluiten voor het lanceren van kleinere en lichtere satellieten.
De Russische Sojoezraket is vandaag de dag de oudste en één van de meest gebruikte raketten uit de ruimtevaart. De eerste generaties van deze raket, de R7, brachten ondermeer de eerste satelliet en de eerste mens in een baan om de Aarde. In 1966 werd uiteindelijk de eerste echte Sojoezraket gelanceerd en ondertussen werd dit werkpaard van de Russische ruimtevaart al meer dan 1 700 maal gebruikt. Vandaag de dag worden modernere versies van de Sojoezraket nog steeds gebruikt voor het lanceren van mensen naar het internationale ruimtestation ISS alsook voor het in de ruimte brengen van verschillende soorten satellieten. Om meer te kunnen concurreren met andere landen en bedrijven die actief zijn in de ruimtevaart ontwikkelde Rusland nu een lichtere versie van de klassieke Sojoezraket die een maximum laadvermogen heeft van 2 800 kilogram. Hierdoor hoopt Rusland met deze nieuwe Sojoezraket nieuwe contracten binnen te halen voor het lanceren van lichte en kleinere satellieten.
De grootste en meest opvallende verandering aan de nieuwe Sojoez 2-1v raket, die wordt gebouwd door het Progress State Research and Production Rocket Space Center, is dat deze niet voorzien is van vier boosterraketten. Daarnaast onderging de onderste rakettrap ook een grote modernisering waarbij men nu gebruikt maakt van de NK-33 raketmotor in plaats van de RD-117. Als tweede rakettrap voor de Sojoez-2-1v maakt men gebruik van de derde rakettrap van de Soyuz-2-1b raket. Bovenop de tweede rakettrap bevindt zich een baaninjector die de satelliet in de juiste baan om de Aarde moet brengen. Door het weglaten van de vier boosterraketten heeft de Sojoez-2-1v bij de lancering een totaal gewicht van 158 ton waardoor deze raket officieel onder de lichte lanceermiddelen wordt geklassificeerd. De Sojoez-2-1v kan vrachten tot 2,8 ton tot in een lage baan om de Aarde brengen waardoor Rusland deze nieuwe Sojoezraket ziet als een geduchte tegenhanger van ondermeer de Europese Vega raket. In de toekomst wil Rusland de Sojoez-2-1b raket ook lanceren vanop de nieuwe Vostochny lanceerbasis.
De nieuwe Sojoez-2-1v raket staat klaar op het lanceerplatform op de Plesetsk lanceerbasis - Foto: Zvezda / Ministry of Defence of the Russian Federation
Tijdens deze eerste lancering van de Sojoez-2-1v, die oorspronkelijk al in 2012 had moeten plaatsvinden, werd de 53 kilogram zware Russische Aist 1 satelliet succesvol in de ruimte gebracht. De nieuwe raket vertrok om 13u30 Belgische tijd vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland en zette 100 minuten later de Aist 1 satelliet probleemloos uit in een lage baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 575 kilometer. Aist 1 is een technologische demonstratiesatelliet en werd ontwikkeld door studenten en onderzoekers van de Samara Aerospace University in samenwerking met het Progress State Research and Production Rocket Space Center. Tijdens deze eerste lancering van de Sojoez-2-1v werd als baaninjector de Volga rakettrap gebruikt dat een goedkopere en lichtere tegenhanger is van de bekende Fregat rakettrap.