Artistieke impressie van de nieuwe Russische Amur raket.
Foto: Roscosmos

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft afgelopen week bekend gemaakt dat het tegen 2026 een tweetraps raket gaat ontwikkelen waarvan de onderste trap herbruikbaar is. Deze nieuwe raket, die de naam 'Amur' kreeg, vertoont veel gelijkenissen met de Falcon 9 raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX en zal gelanceerd worden vanop de Vostochny Cosmodrome. Rusland wil met deze nieuwe Amur raket op termijn de concurrentie aangaan met SpaceX dat sinds 2015 gebruik maakt van herbruikbare rakettrappen.

Rusland en zijn ruimtevaartorganisatie Roscosmos hebben ingezien dat ze moeten inzetten op het hergebruiken van onderdelen indien wil concurreren met bedrijven als SpaceX. Door rakettrappen te gaan hergebruiken kan men de kostprijs van een lancering drastisch laten zaken waardoor ruimtevaart goedkoper en toegankelijker wordt. Met de nieuwe Amur raket hoopt Rusland nu de concurrentie te kunnen aangaan met bedrijven als SpaceX die vandaag de dag heel wat lanceercontracten binnen halen die in het verleden naar ruimtevaartorganisaties gingen als Roscosmos en ESA. Ondanks het feit dat de nieuwe Russische Amur raket sterk lijkt op de Amerikaanse Falcon 9 raket van SpaceX zijn er toch enkele opvallende verschillen. Zo is de Amur raket kleiner en minder krachtig dan de Falcon 9 waardoor deze 'maar' 10,5 ton aan vracht tot in een lage baan om de aarde kan brengen. De Falcon 9 raket kan 22,8 ton aan vracht tot in een lage baan om onze planeet brengen. Alles samen zou de Amur raket een lengte hebben van 55 meter en een diameter hebben van 4,1 meter. Daarnaast zal de onderste rakettrap van de Amur raket uitgerust zijn met vijf raketmotoren in plaats van negen raketmotoren bij de Falcon 9. De raketmotoren van de Amur raket zullen gebruik maken van methaan als brandstof. Rusland wil de onderste rakettrap van de Amur raket steeds terug laten landen op land en niet op zee zoals SpaceX doet met zijn drijvende platformen. 

Toch heeft de Amur raket heel wat opvallende gelijkenissen met de Falson 9 raket van SpaceX. Zo zal de onderste rakettrap van de Amur in verticale houding terug kunnen landen en zal deze hiervoor uitgerust worden met vier roostervinnen en vier uitklapbare landingspoten. Ondanks het feit dat de Russische Amur raket minder krachtig is dan de Falson 9 raket van SpaceX hoopt Rusland hier wel mee te kunnen scoren door de lage kostprijs. Zo hoopt Rusland op termijn een lancering van de Amur raket op de lanceermarkt aan te kunnen bieden tegen een kostprijs van 'slechts' 22 miljoen dollar. Een lancering van een Falcon 9 raket kost vandaag de dag 60 miljoen dollar of 50 miljoen dollar wanneer de onderste rakettrap al eens gebruikt werd. De ontwikkeling van de Amur raket zou niet meer dan 900 miljoen dollar mogen kosten. Rusland hoopt de onderste rakettrappen van de Amur raket op termijn tot wel honderd maal opnieuw te kunnen gebruiken. Indien de nieuwe Amur raket succesvol wordt, wil Rusland deze gebruiken om de verouderde Sojoez raketten te vervangen waarvan het ontwerp al teruggaat tot de beginjaren van de ruimtevaart. De eerste testen met de raketmotoren zijn gepland voor eind 2024 waarna een eerste lancering voorzien is voor 2026. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van het Amerikaanse ruimteveer Columbia (STS-55) met aan boord zeven astronauten waaronder de twee Duitse ruimtevaarders Ulrich Walter en Hans Schlegel. Tijdens deze tien dagen durende missie worden meer dan tachtig experimenten uitgevoerd aan boord van het Spacelab D2 ruimtelabo dat gefinancierd werd door Duitsland. Oorspronkelijk zou deze missie op 22 maart 1993 zijn gestart maar de lancering werd drie seconden voor lift-off stopgezet aangezien de computers een probleem opmerkten met de Space Shuttle Main Engines. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken