Lancering van de Noord-Koreaanse Kwangmyŏngsŏng 4 satelliet
Foto: KoreanCentralTV

Noord-Korea heeft laten weten dat het communistische land op zondag 7 februari 2016 met succes een satelliet in de ruimte heeft gebracht met behulp van een zelf ontwikkelde langeafstandsraket. De lancering wordt internationaal gezien als provocerend en verschillende landen zoals de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea roepen dan ook op Noord-Korea strengere sancties op te leggen. Door de omstreden lancering wordt met spoed een zitting gevraagd van de VN-Veiligheidsraad.

Ondanks internationale waarschuwingen heeft Noord-Korea op 7 februari toch een langeafstandsraket gelanceerd met in zijn vrachtruim een kleine satelliet. De Noord-Koreaanse lancering werd opgemerkt door het U.S. Strategic Command en door het Zuid-Koreaanse leger waarna Noord-Korea liet weten dat het de Kwangmyongsong-4 succesvol in de ruimte had gebracht. De lancering zou zijn uitgevoerd met een Unha-3 raket die in december 2012 ook al de eerste Noord-Koreaanse satelliet in de ruimte bracht. Deze dertig mater lange raket bestaat uit drie trappen en heeft een maximale diameter van 2,4 meter. De Kwangmyongsong-4 satelliet weegt niet meer dan 100 kilogram en werd genoemd naar Noord-Koreaanse leider Kim Jong II. Het onbemande ruimtetuig draait in een polaire baan om de Aarde en draait éénmaal om de 93 minuten om onze planeet. Waarvoor deze satelliet zal worden gebruikt, is niet echt duidelijk. Volgens waarnemers zou het gaan om een aardobservatiesatelliet. Amerikaanse inlichtingendiensten maakten afgelopen week al bekend dat Noord-Korea klaar was voor een nieuwe lancering. Zo was er op satellietbeelden van de Sohae lanceerbasis in Noord-Korea te zien hoe er brandstof naar de plek werd gebracht wat wijst op het vullen van brandstoftanks van een draagraket. Toen Noord-Korea ook zelf aangaf dat het weldra een raket zou lanceren, lokte dit meteen boze reacties uit bij de buurlanden aangezien de internationale gemeenschap dit ziet als het testen van langeafstandsraketten. Uiteindelijk voerden de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping gesprekken over de voorbereidingen van de Noord-Koreaanse lancering waarna beide grootmachten het er over eens waren dat een dergelijke lancering een provocerende en destabiliserende actie zou zijn. Ook Rusland riep het communistische Noord-Korea op om af te zien van de geplande raketlancering. Begin januari 2016 voerde Noord-Korea, naar eigen zeggen, ook al met succes een ondergrondse proef uit met een waterstofbom. Analisten vermoeden echter dat het gaat om een klassieke kernbom. Doordat Noord-Korea beschikt over langeafstandsraketten en kernbommen baart dit de internationale gemeenschap grote zorgen. Zo zouden de kernproeven en raketlanceringen van Pyongyang gezien worden als belangrijke stappen in het opbouwen van een arsenaal van langeafstandsraketten die kunnen uitgerust worden met kernkoppen. Hieronder kan u de beelden bekijken van deze Noord-Koreaanse lancering!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers gaat aan boord van de Sojoez TMA-4 ruimtecapsule voor een eerste keer de ruimte in. Tijdens zijn eerste ruimtemissie verblijft hij enkele dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS in het kader van de DELTA missie. De naam 'DELTA' is een acroniem voor Dutch expedition for life science, technology and atmospheric research maar verwijst ook naar de rivierdelta van Nederland. Gedurende het verblijf van André Kuipers aan boord van het ISS voert hij wetenschappelijke experimenten uit op vlak van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken