lancering van de Long March 5B raket.
Foto: Weibo

Vanop het Wenchang Satellite Launch Center heeft China op dinsdag 5 mei 2020 een nieuwe Chinese ruimtecapsule in een baan om de aarde gebracht. Het prototype van de nieuwe Chinese ruimtecapsule werd in de ruimte gebracht met behulp van een krachtige Long March 5B raket die voor het eerst gelanceerd werd. Met deze lancering wil China demonstreren dat het een zowel een nieuwe raket alsook een nieuwe ruimtecapsule kan gebruiken voor toekomstige bemande ruimtevluchten. 

De 53 meter lange Long March 5B raket vertrok omstreeks 12u00 Belgische tijd vanop China nieuwste lanceercomplex op het eiland Hainan. Deze raket bestaat uit twee trappen met aan de onderste trap nog eens vier boosterraketten. Bovenop de tweede rakettrap kan ook nog een extra rakettrap bevestigd worden waarmee men dan ruimtesondes op weg kan brengen naar andere planeten. Twintig minuten na de start van de lancering maakte de China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC) bekend dat de lancering geslaagd was en dat de nieuwe ruimtecapsule zich in de juiste baan om de aarde bevond. Bij zijn lancering had de Long March 5B een gewicht van 849 ton. Dit was de eerste maal dat deze variant van de Long March 5 gelanceerd werd. De Long March 5B moet in de toekomst vrachten tot 22 ton tot in een lage baan (LEO) om de aarde kunnen brengen. Het vrachtruim van de Long March 5B is 20,5 meter lang en heeft een diameter van 5,2 meter. Deze raket werd dan ook door China specifiek ontworpen voor het lanceren van de onderdelen voor het toekomstige Chinese ruimtestation. Zo heeft China momenteel twaalf lanceringen gepland van Long March 5B raketten voor de bouw van dit modulair ruimtestation dat in de toekomst permanent bemand moet worden. Voor de verdere realisatie van het nieuwe Chinese ruimtestation hangt dus enorm veel af van het succes van de Long March 5B raket en de prestaties van het prototype van de nieuwe Chinese ruimtecapsule. Daarnaast moet de nieuwe Long March 5 raket dit jaar ook de eerste Chinese Marsrover 'Tianwen 1' in de ruimte brengen. De eerste Long March 5 raket werd in november 2016 gelanceerd en bracht toen met succes de Shijian 17 satelliet in de ruimte. In 2017 en 2019 volgden nog eens twee lanceringen waarvan één mislukte. 

Het nieuwe Chinese bemande ruimtevaartuig wordt klaargemaakt voor zijn testvlucht. 

Het nieuwe Chinese bemande ruimtevaartuig heeft een lengte van 8,8 meter, een diameter van 5 meter en weegt zonder bemanning 21,6 ton. Het 'CMS Next Generation Crewed Spacecraft' ruimtevaartuig is voorzien van een eigen propulsiesysteem waarmee het zijn baan om de aarde kan aanpassen. Tijdens deze onbemande testvlucht wil China het prototype tot op een maximale hoogte brengen ongeveer 8 000 kiloemeter. Aan boord van dit nieuwe ruimtevaartuig is normaal plaats voor drie tot zes Chinese ruimtevaarders en 500 kilogram aan vracht. Eenmaal in de ruimte zal het ruimtevaartuig twee zonnepanelen openvouwen waarmee men energie kan opwekken. Het ruimtevaartuig werd ontworpen voor zowel bemande ruimtevluchten in een baan om de aarde alsook voor missies in 'deep space'. Op het einde van deze testvlucht moet het nieuwe Chinese ruimtevaartuig zijn hitteschild testen door veilig terug te keren naar de aarde waarna het onbemande tuig met behulp van parachutes en een airbag een zachte landing moet maken in het noorden van China. Dit nieuwe bemande ruimtevaartuig heeft volgens China veel meer mogelijkheden dan de huidige Shenzhou ruimtetuigen waarmee China al sinds 2003 zes bemande ruimtevluchten uitvoerde. Zo wil China in de toekomst dit nieuwe CMS Next Generation Crewed Spacecraft ook gaan gebruiken voor bemande ruimtevluchten naar de maan en om ruimtevaarders naar het nieuwe Chinese ruimtestation te brengen. Daarnaast moet men dit nieuwe ruimtevaartuig ook tot tienmaal opnieuw kunnen gebruiken. China is vandaag de dag het derde land ter wereld dat op eigen kracht mensen in een baan om de aarde kan brengen. Zo voerde China in het verleden al zes bemande Shenzhou ruimtemissies uit en bracht de Aziatische grootmacht al twee kleine ruimtestation in de ruimte. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken