Foto: NASA/Joel Kowsky

Tijdens een ceremonie in de Nederlandse Ambassadeursresidentie in Washington op woensdag 1 november 2023, werd Nederland het 31e land dat de Artemis-akkoorden ondertekende. NASA Administrator Bill Nelson nam deel aan de ondertekeningsceremonie voor het Amerikaanse ruimtevaartagentschap, en Netherlands Space Office (NSO) directeur Harm van de Wetering tekende namens Nederland. Door dit akkoord te ondertekenen, geven landen hun steun aan de Verenigde Staten door onder andere de strijd aan te gaan tegen ruimteafval, hulp te bieden wanneer iemand in nood zou zijn of potentiële conflicten te voorkomen. 

"NASA verwelkomt Nederland als het nieuwste en 31ste lid van de Artemis-akkoordenfamilie," zei Nelson. "Er is wereldwijd leiderschap en samenwerking nodig om de vreedzame, transparante verkenning van de ruimte te garanderen voor de Artemis-generatie en daarna. Als een van Amerika's oudste bondgenoten is NASA er trots op ons partnerschap met Nederland uit te breiden en te bouwen aan een toekomst die wordt gedefinieerd door grenzeloze mogelijkheden en ontdekkingen." De Artemis-akkoorden stellen een praktische reeks principes vast die als leidraad dienen voor de samenwerking tussen landen op het gebied van ruimteverkenning, waaronder de landen die deelnemen aan NASA's Artemis-programma.

"NASA en Nederland zijn al vanaf de begindagen van de ruimtevaart sterke partners in de ruimte. Het verleggen van grenzen door technologie brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Met het ondertekenen van de Artemis-akkoorden onderstrepen we de waarden die we delen in de ruimte en erkennen we dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben," aldus Van de Wetering.

NASA heeft in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Artemis-akkoorden in 2020 opgesteld, samen met zeven andere ondertekenaars. IJsland werd in oktober het 30e land dat de Artemis-akkoorden ondertekende.

De Artemis-akkoorden versterken en implementeren belangrijke verplichtingen in het Ruimteverdrag van 1967. Ze versterken ook de inzet van de Verenigde Staten en de ondertekenende landen voor het Registratieverdrag, de Reddings- en Terugkeerovereenkomst en de beste praktijken en normen voor verantwoordelijk gedrag die NASA en zijn partners hebben ondersteund, waaronder het openbaar maken van wetenschappelijke gegevens. De ondertekenaars bespreken ook de implementatie van belangrijke principes van de akkoorden, waaronder hoe onbedoelde interferentie op het maanoppervlak het best kan worden voorkomen.

De komende maanden en jaren zullen naar verwachting meer landen de Artemis-akkoorden ondertekenen, aangezien NASA blijft samenwerken met zijn internationale partners om een veilige, vreedzame en welvarende toekomst in de ruimte te realiseren. De samenwerking met zowel nieuwe als bestaande partners voegt nieuwe energie en mogelijkheden toe om ervoor te zorgen dat de hele wereld kan profiteren van onze reis van verkenning en ontdekking.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

In Australië wordt de Anglo-Australian Telescope (AAT) voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop, die werd gebouwd door Australië en het Verenigde Koninkrijk, heeft een diameter van 3,9 meter. Deze telescoop wordt gebruikt door de Australian Astronomical Observatory en bevindt zich op de terreinen van het Siding Spring Observatory dat gelegen is op een hoogte van 1.100 meter. Vanop deze locatie verricht men met de Anglo-Australian Telescope astronomisch onderzoek zoals spectroscopie in de zuidelijke sterrenhemel. Foto: David Malin

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken