De Poolster (centrale heldere ster)
Foto: Brad Thompson

De Poolster dankt zijn naam aan het feit dat deze, op dit moment, zich dicht bij de noordelijke hemelpool bevindt. Alleen al om dit feit, is de Poolster interessant, en men heeft ontdekt dat de ster zich meer dan 100 lichtjaren dichter bij het zonnestelsel bevindt dan voordien was aangenomen.

Men schatte dat de ster zich op een afstand van 434 lichtjaar van de aarde weg bevond, maar een nieuwe studie heeft aangetoond dat de afstand rond de 323 lichtjaar blijkt te liggen. In 1990 werd aangenomen dat de afstand van 434 lichtjaar die opgemaakt was uit data van de Hipparcos satelliet tussen de Poolster en de aarde klopte, terwijl andere studies aantoonden dat het mogelijk was dat de poolster zich dichter bij de aarde zou kunnen bevinden. Ondertussen is dit bevestigd door astronomen uit Canada, Oekraïne en België met behulp van observaties in hoge resolutie van het lichtspectrum van de ster. Deze ontdekking is belangwekkend, omdat hij astronomen kan bijdragen in de zoektocht naar donkere energie. De Poolster is niet een ster zoals onze zon: de ster is ongeveer 4000 keer groter dan onze zon. De ster behoort tot een sterrensysteem dat minstens drie sterren bevat. Bovendien is de Poolster de helderste en dichtstbijzijnde Cepheïde, een kort-variabele ster. Hierdoor kan men de afstand tot andere Cepheïden nauwkeuriger gaan bepalen dan voordien daar er een verband bestaat tussen de periode en de helderheid van een cepheïde.

Joeri De Ro

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken