Indien alles verloopt volgens planning moet eind augustus 2023 de XRISM-röntgentelescoop in de ruimte worden gebracht. Deze nieuwe ruimtetelescoop werd ontwikkeld door Japan in samenwerking met de Verenigde Staten (NASA) en Europa (ESA) en zal gebruikt worden om te kijken naar materiaal dat vlak bij zwarte gaten bezwijkt, het gedrag van ijle materie in clusters van melkwegstelsels en supernova’s en hun schokgolven. De telescoop zal gelanceerd worden vanop het Tanegashima Space Center in Japan met behulp van een H-2A raket.
Volgens wetenschappers van NASA's Goddard Institute for Space Studies (GISS) in New York was juli 2023 heter dan elke andere maand in het wereldwijde temperatuurrecord. "Sinds dag één heeft de Amerikaanse president Biden de klimaatcrisis behandeld als de existentiële bedreiging van onze tijd", zegt Ali Zaidi, nationaal klimaatadviseur van het Witte Huis." Tegen de achtergrond van recordhoge temperaturen, bosbranden en overstromingen plaatst NASA's analyse de urgentie van president Biden's ongekende leiderschap op het gebied van klimaat in de juiste context.
In de afgelopen weken hebben verwoestende bosbranden zich verspreid in Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, Algerije, Tunesië en Canada, met menselijke slachtoffers en enorme milieu- en economische schade tot gevolg. Hoewel bosbranden een natuurlijk onderdeel zijn van veel ecosystemen, hebben wetenschappers gewaarschuwd dat ze steeds vaker voorkomen en op steeds grotere schaal voorkomen. Daarom is er nu een verbeterde versie van ESA's Wereldbrandatlas beschikbaar met een gedetailleerde analyse van bosbranden over de hele wereld.
Een nieuwe afbeelding van een cluster van sterrenstelsels die bekend staat als "El Gordo" onthult verre en stoffige objecten die nog nooit eerder zijn gezien en biedt een overvloed aan nieuwe wetenschappelijke inzichten. De infraroodopname, gemaakt door NASA's James Webb Space Telescope, toont een verscheidenheid aan ongewone, vervormde achtergrondstelsels die alleen te zien waren op eerdere beelden van de Hubble Space Telescope.
Een jonge planeet die rond een humeurige rode dwergster draait, verandert van baan tot baan op onvoorspelbare manieren. De planeet staat zo dicht bij zijn moederster dat hij constant een stortvloed aan energie te verduren krijgt, waardoor zijn waterstofatmosfeer verdampt en van de planeet af puft. Maar tijdens een baan die met de Hubble ruimtetelescoop werd geobserveerd, leek het alsof de planeet helemaal geen materiaal verloor, terwijl een baan die anderhalf jaar later met de Hubble ruimtetelescoop werd geobserveerd duidelijke tekenen van atmosferisch verlies vertoonde.
Het populaire rocknummer "Shake, Rattle and Roll" uit 1954 zou de themamuziek kunnen zijn voor de nieuwste ontdekking van de Hubble ruimtetelescoop over wat er gebeurt met de asteroïde Dimorphos in de nasleep van NASA's DART-experiment (Double Asteroid Redirection Test). DART heeft Dimorphos op 26 september 2022 opzettelijk geraakt, waardoor de baan van de asteroïde rond de grotere asteroïde Didymos enigszins veranderde.
In heel Europa zindert de temperatuur deze week tijdens een intense en langdurige hitteperiode. En het is nog maar net begonnen. Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen hebben allemaal te maken met een grote hittegolf met temperaturen die naar verwachting zullen oplopen tot 48°C op de eilanden Sicilië en Sardinië, mogelijk de heetste temperaturen ooit gemeten in Europa. Een anticycloon, een hogedrukgebied, met de naam Cerberus (genoemd naar het monster uit Dante's Inferno) die vanuit het zuiden komt, zal ervoor zorgen dat de temperaturen in een groot deel van Italië boven de 40°C zullen stijgen.
Van onze kosmische achtertuin in het zonnestelsel tot verre sterrenstelsels aan het begin der tijden, NASA's James Webb Space Telescope heeft zijn belofte waargemaakt om het heelal als nooit tevoren te onthullen in zijn eerste jaar van wetenschappelijke activiteiten. Om de voltooiing van een succesvol eerste jaar te vieren, heeft NASA Webb's beeld van een klein stervormingsgebied in het Rho Ophiuchi wolkencomplex vrijgegeven. "In slechts één jaar tijd heeft de James Webb Space Telescope de kijk van de mensheid op de kosmos veranderd. Hij gluurt door stofwolken en ziet voor het eerst licht uit verre hoeken van het heelal. Elk nieuw beeld is een nieuwe ontdekking, die wetenschappers over de hele wereld in staat stelt om vragen te stellen en te beantwoorden waarvan ze ooit niet konden dromen," zei NASA Administrator Bill Nelson.
Een nieuw type instrument heeft bewijs ontdekt van een vulkanisch proces op de Maan dat alleen op Aarde te zien was. "Vóór de jaren 1950 dachten de meeste wetenschappers dat de kraters op de Maan van vulkanen afkomstig waren, maar uit studies in verband met de Apollo-missies bleek dat ze bijna allemaal van inslagen afkomstig waren", aldus Matthew Siegler, Senior Scientist aan het Planetary Science Institute en auteur van "Remote Detection of a Lunar Granitic Batholith at Compton-Belkovich" dat in Nature verschijnt. "Er was overvloedig vulkanisme, met vloedbasalten, dunne stromende lavas, die ongeveer 16% van de Maan bedekten, maar niet veel op het gebied van dikkere, silicische lavas die iets zouden kunnen vormen dat wij een vulkaan zouden noemen," zei Siegler.
Europese satelliet slaat bliksem in Het allereerste satellietinstrument dat continu bliksem in heel Europa en Afrika kan detecteren, is nu ingeschakeld. Nieuwe animaties van de innovatieve 'Lighting Imager' bevestigen dat het instrument een revolutie teweeg zal brengen in de detectie en voorspelling van zware onweersbuien.
Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van de Russische satelliet Spoetnik 1, de eerste satelliet in een baan om de Aarde. Velen zien dit als het begin van de ruimtevaart. De satelliet was een bol van 58 cm, gemaakt van gepolijst aluminium en had een massa van ongeveer 83 kg. Hij had twee radiozenders en hij cirkelde rond onze planeet op een hoogte tussen ongeveer 227 en 945 kilometer.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.