Astronomen onder leiding van de Universiteit van Warwick hebben de oudste ster in ons melkwegstelsel geïdentificeerd die puin van rondcirkelende planetesimalen aanzuigt, waardoor het een van de oudste rotsachtige en ijzige planetenstelsels is die in de Melkweg zijn ontdekt.
Dankzij waarnemingen in de schemering met de Dark Energy Camera van het US Department of Energy op de Cerro Tololo Inter-American Observatory in Chili, een programma van NSF's NOIRLab, hebben astronomen drie bijna-aardse asteroïden (NEA) ontdekt die zich verbergen in de gloed van de zon. Deze NEA's maken deel uit van een ongrijpbare populatie die zich schuilhoudt binnen de banen van de aarde en Venus. Een van de asteroïden is het grootste potentieel gevaarlijke object dat de afgelopen acht jaar is ontdekt.
Dit is geen etherisch landschap van vergeten graven. Noch zijn dit roetachtige vingers die zich uitstrekken. Deze pilaren, vol met gas en stof, 'begraven' sterren die zich in de loop van vele duizenden jaren langzaam vormen. De NASA/ESA/CSA James Webb Space Telescope heeft deze griezelige, extreem stoffige foto van de pilaren van de schepping gemaakt in mid-infrarood licht, een nieuwe kijk op een bekend landschap. Waarom roept mid-infrarood licht zo'n sombere, ijzingwekkende stemming op in Webb's Mid-Infrared Instrument (MIRI) beeld? Interstellair stof bedekt de scène. En terwijl het midden-infrarood licht gespecialiseerd is in de details van het stof, zijn de sterren op deze golflengte niet helder genoeg om zichtbaar te zijn. In plaats daarvan schitteren deze opdoemende, loodkleurige pilaren van gas en stof aan hun randen, die de activiteit binnenin verraden.
Het jaarlijkse ozongat op Antarctica bereikte tussen 7 september en 13 oktober 2022 een gemiddelde oppervlakte van 23,2 miljoen vierkante kilometer. Dit uitgeputte gebied van de ozonlaag boven de Zuidpool was iets kleiner dan vorig jaar en zette over het algemeen de algemene krimptrend van de afgelopen jaren voort. "Na verloop van tijd wordt er gestaag vooruitgang geboekt en wordt het gat kleiner," zei Paul Newman, hoofdwetenschapper voor aardwetenschappen bij NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland. "We zien enige aarzeling doordat weersveranderingen en andere factoren de cijfers van dag tot dag en van week tot week enigszins doen schommelen. Maar over het geheel genomen zien we de afgelopen twee decennia een daling. De eliminatie van ozonafbrekende stoffen door het Protocol van Montreal verkleint het gat."
NASA's James Webb Space Telescope heeft een weelderig, zeer gedetailleerd landschap vastgelegd van de iconische Zuilen der Schepping waar nieuwe sterren worden gevormd binnen dichte wolken van gas en stof. De driedimensionale pilaren lijken op majestueuze rotsformaties, maar zijn veel doorlaatbaarder. Deze zuilen bestaan uit koel interstellair gas en stof dat soms semi-transparant lijkt in nabij-infrarood licht.
Er is een onverwachte 'hittegolf' van 700 graden Celsius ontdekt die zich over 130.000 kilometer (10 aardediameters) in de atmosfeer van Jupiter uitstrekt. James O'Donoghue van het Japanse lucht- en ruimtevaartagentschap (JAXA) heeft de resultaten gepresenteerd op het Europlanet Science Congress (EPSC) 2022 in Granada. De atmosfeer van Jupiter, beroemd om zijn karakteristieke veelkleurige wervelingen, is ook onverwacht heet: hij is zelfs honderden graden heter dan modellen voorspellen.
Ringen komen vaak voor rond planeten in het zonnestelsel, maar de dramatische ringen van Saturnus hebben astronomen lang verbaasd, net als de steile helling van de ringen en de rotatieas van de planeet ten opzichte van zijn baan om de zon. Wetenschappers tonen nu aan dat de ringen en de schuine stand nauw met elkaar verbonden zijn, en dat de sleutel ligt bij een voormalige maan van Saturnus die zo'n 160 miljoen jaar geleden uiteengereten werd om de ringen te vormen.
Hoewel astronomen de brokstukken van tientallen geëxplodeerde sterren in de Melkweg en nabijgelegen sterrenstelsels hebben gezien, is het vaak moeilijk om de tijdlijn van de ondergang van de ster te bepalen. Door de spectaculaire resten van een supernova in een naburig sterrenstelsel met NASA-telescopen te bestuderen, heeft een team van astronomen genoeg aanwijzingen gevonden om de klok terug te draaien.
Voor het eerst hebben astronomen met behulp van NASA's James Webb-ruimtetelescoop een directe foto gemaakt van een planeet buiten ons zonnestelsel. De exoplaneet is een gasreus, wat betekent dat hij geen rotsachtig oppervlak heeft en dus niet bewoonbaar zou kunnen zijn. Het beeld, gezien door vier verschillende lichtfilters, laat zien hoe de krachtige infrarode blik van Webb gemakkelijk werelden buiten ons zonnestelsel kan vastleggen, en wijst de weg naar toekomstige waarnemingen die meer informatie dan ooit tevoren zullen onthullen over exoplaneten.
De James Webb-ruimtetelescoop heeft het eerste duidelijke bewijs voor koolstofdioxide in de atmosfeer van een planeet buiten het zonnestelsel vastgelegd. Deze waarneming van een gasreuzenplaneet die rond een zonachtige ster draait op 700 lichtjaar afstand, biedt belangrijke inzichten in de samenstelling en vorming van de planeet. De bevinding, die is geaccepteerd voor publicatie in Nature, biedt aanwijzingen dat Webb in de toekomst wellicht kooldioxide kan detecteren en meten in de dunnere atmosferen van kleinere rotsachtige planeten.
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.
Lancering vanop het Kennedy Space Center van het Amerikaanse ruimtetuig Apollo 14 met aan boord de drie astronauten Alan Shepard, Edgar Mitchell en Stu Roosa. Enkele dagen later landde Shepard en Mitchell op het oppervlak van de Maan. Tijdens deze ruimtemissie naar de Maan werd ongeveer 43 kilogram aan bodemmonsters van het Maanoppervlak terug naar de Aarde gebracht. De astronaut Alan Shepard speelde tijdens één van de Maanwandelingen ook een spelletje golf op het oppervlak van onze trouwe buur. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerker