Foto: NASA

Een ruimtestation is een door de mens gebouwde leef- en werkplek dat zich in de ruimte bevindt en waarin de mens veilig kan leven en werken. Kort nadat de mens voor de eerste maal de ruimte inging, ontstonden er al snel plannen om verblijven te bouwen in de ruimte waarin de mens voor lange tijd zou kunnen in leven en werken. Doordat de mens niet kan leven in de ruimte zonder extra bescherming verblijft men in speciaal gebouwde modules waarin de mens wordt beschermt tegen gevaarlijke straling en waarin zich ook zuurstof bevindt om te kunnen overleven. Binnenin deze modules kan men wetenschappelijke onderzoek uitvoeren en zelfs aan sport doen. De onderdelen van een ruimtestation worden in de ruimte gebracht met raketten. Wat een raket is, kan je dan weer hier terugvinden. Ruimtestations kunnen gebouwd worden in een baan om de aarde maar kunnen ook cirkelen in een baan rondom een andere planeet. Doordat er zich aan boord van ruimtestations geen zwaartekracht bevindt, zweven alle ruimtevaarders en losse voorwerpen er gewoon in rond en spreken we van een 'gewichtloze omgeving'. 

Eén van de meest gekende en meest succesvolle ruimtestations is het internationale ruimtestation ISS (afkorting voor International Space Station). De bouw van het internationale ruimtestation is één van de grootste wetenschappelijke en technologische projecten ooit en begon eind de jaren '90 van de vorige eeuw. Dit ruimtestation draait op een hoogte van ongeveer 400 kilometer rond onze planeet met een snelheid van 28 000 kilometer per uur. Aan het internationale ruimtestation werken de Verenigde Staten, Rusland, Europa, Canada en Japen nauw samen. Het internationale ruimtestation wordt permanent bemand door ruimtevaarders afkomstig uit verschillende landen die er tal van wetenschappelijk onderzoek in uitvoeren. Naast het internationale ruimtestation bevindt zich momenteel ook een Chinees ruimtestation in een baan om de aarde waarin Chinese ruimtevaarders leven en werken. 

Kijk zelf naar het internationale ruimtestation

Wist je dat je 's nachts het internationale ruimtestation zeer goed kan zien? Dankzij de omvang van zijn zonnepanelen kan het internationale ruimtestation heel makkelijk vanop aarde gezien worden wanneer deze boven België en Nederland passeert als een heldere ster die zich met hoge snelheid aan de nachtelijke hemel voortbeweegt tussen alle andere sterren door. Dit komt omdat deze grote zonnepanelen op dat moment heel veel zonlicht weerkaatsen. Bij juiste omstandigheden kan het internationale ruimtestation zelfs even helder zijn als de planeet Venus. Klik hier om te raadplegen wanneer het ISS boven België en Nederland te zien is!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1958

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis de Signal Communications by Orbiting Relay Equipment (SCORE) satelliet in de ruimte gebracht met behulp van een Atlas raket. SCORE had ondermeer een bandrecorder aan boord met een opname van een kerstboodschap door president Eisenhower die dankzij deze missie werd uitgezonden vanuit de ruimte. De recorder functioneerde dertien dagen en kon ook andere boodschappen opnemen om deze later uit te zenden. Dit was de eerste maal dat een Atlas raket een satelliet in de ruimte bracht alsook de eerste maal dat men een communicatiesysteem testte vanuit een baan om de Aarde. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken