Foto: Planetary Resources

Altijd al gedroomd om een eigen ruimtetelescoop te hebben die prachtige beelden maakt van nevels of sterrenstelsels? Dankzij het Amerikaanse bedrijf Planetary Resources kan dit realiteit worden. Zo hoopt Planetary Resources door middel van crowdfunding een kleine ruimtetetelescoop in de ruimte te brengen die door iedereen op Aarde kan gebruikt worden.

Toen in april 2012 de wereld voor het eerst kennis kon maken met Planetary Resources en hun ambitieuze plannen werd het al gauw duidelijk dat zij voor een nieuwe wind zouden zorgen binnen de ruimtevaart. Zo wil dit Amerikaanse bedrijf, dat opgericht werd door Peter Diamandis en Eric Anderson, op lange termijn planetoïden ontginnen met behulp van low-cost ruimtetuigen om kostbare grondstoffen naar de Aarde te brengen. Om planetoïden te kunnen ontginnen, moet men deze eerst zoveel mogelijk in kaart brengen en bestuderen. Om dit te kunnen doen, bedacht Planetary Resources een reeks van kleine ruimtetelescopen, genaamd ‘ARKYD’, die de planetoïden in een eerste fase moeten opsporen. De naam ‘ARKYD’ verwijst naar ‘Arakyd Industries’ uit de bekende sciencefiction films Star Wars. Aangezien er zoveel positieve reacties kwamen op de plannen van Planetary Resources en veel mensen zich ook afvroegen of ze de kleine ruimtetelescopen zelf zouden kunnen gebruiken, onderzocht het bedrijf om het ruimtetuig toegankelijk te maken voor het grote publiek. Door de ruimtetelescoop open te stellen voor publieke en educatieve doeleinden hoopt Planetary Resources een groot deel van het benodigde geld door middel van ‘crowdfunding’ te halen bij scholen, wetenschappelijke instellingen of mensen als u en ik. Daarnaast wil men op deze manier jongeren en studenten warm maken voor sterrenkunde en ruimtevaart.

De macht van crowdfunding

Crowdfunding zit in de lift en dat hebben ook ruimtevaartbedrijven opgemerkt. Bij crowdfunding is het de bedoeling een project te financieren door middel van direct contact tussen grote aantallen investeerders en ondernemers. In ruil voor hun financiële steun krijgen de investeerders dan een niet-financiële beloning. Planetary Resources, het Amerikaanse bedrijf dat planetoïden wil ontginnen, wil nu ‘s werelds eerste publieke ruimtetelescoop door middel van crowdfunding in de ruimte brengen. Het bedrijf roept zoveel mogelijk mensen over de hele wereld op om het ‘ARKYD: A Space Telescope for Everyone’ project te steunen. In ruil daarvoor krijgen de investeerders unieke beloningen zoals foto’s van jezelf vanuit een baan om de Aarde of door jou gekozen sterrenkundige observaties door middel van een echte ruimtetelescoop. Dit zou de eerste keer zijn dat het grote publiek directe toegang heeft tot een satelliet. Bij crowdfunding gaat het vooral over hoe goed men een idee of project kan verkopen naar het grote publiek. Planetary Resources doet hier dan ook alles voor en het project krijgt steun van ondermeer George Whitesides (CEO Virgin Galactic), Bill Nye (CEO Planetary Society) en Dan Hagedorn (Senior Curator The Museum of Flight). In het geval van het ARKYD-project gaat het geïnvesteerde geld niet direct naar het project. De ondernemer, in dit geval Planetary Resources, ontvangt het geld pas als (ten minste) 100% van het bedrag binnen is. Zo zal Planetary Resources het geld ontvangen wanneer men tegen 30 juni 2013 minstens 1 000 000 dollar heeft kunnen inzamelen via het online platform KickStarter (http://www.kickstarter.com/projects/1458134548/arkyd-a-space-telescope-for-everyone-0). De kans is heel groot dat Planetary Resources hier zal in slagen aangezien op de eerste dag dat het project liep het bedrijf al meer dan 200 000 dollar inzamelde.

De ARKYD ruimtetelescoop

Dankzij de miniatusering en enkele technologische innovaties is de ARKYD ruimtetetelscoop eigenlijk een kleine compacte satelliet. Zo heeft dit ruimtetuig een lengte van slechts 35 centimeter en heeft het een gewicht van 15 kilogram. In ruimtevaarthermen is dit héél klein. Ter vergelijking: de Hubble Space Telescope is 13 meter lang en heeft een gewicht van 11 ton. Ondanks zijn kleine gestalte heeft de ARKYD ruimtetelescoop toch enkele opvallende voordelen. Zo heeft dit observatorium geen last van dag/nacht of weersomstandigheden aangezien het tuig in een baan om de Aarde draait op een hoogte van ongeveer 500 kilometer. Eenmaal de twee zonnepanelen van de ARKYD in de ruimte worden opengevouwen, zal het tuig een spanwijdte hebben van 20 centimeter. Deze zonnepanelen moeten de ruimtetelescoop voorzien van 50 Watt aan energie, wat overeenkomt met een standaard gloeilamp. De hoofdspiegel van de telescoop aan boord van de ARKYD heeft een diameter van 20 centimeter. In een baan om de Aarde moet deze kleine telescoop in staat zijn verre objecten met een helderheid van magnitude 19 waar te nemen. Om deze objecten ook te kunnen fotograferen, wordt ARKYD uitgerust met een sensor met een reolutie van vijf megapixels. Net als bij telescopen op Aarde zal men bij de ARKYD ook gebruik kunnen maken van verschillende filters zoals een H-alpha en OIII filter.

Wat kan je allemaal doen met de ARKYD?

De basis van de ARKYD ruimtetelescoop is en blijft natuurlijk de tetelescoop waarmee men astronomische observaties wil uitvoeren in een lage baan om de Aarde. Om het ruimtetuig echter ook populair en aantrekkelijk te maken bij de jeugd en mensen als u en ik werd het aan de buitenkant voorzien van een LCD-scherm met een bijhorende kleine camera die gemonteerd werd op een steun. Het is de bedoeling dat mensen als u en ik of studenten hun zelfgemaakte foto’s zien verschijnen op het videoscherm doordat men hier een foto zal van nemen met behulp van de kleine camera. Op deze manier kan je dus een foto bemachtigen waarop je zelf te zien bent terwijl de ARKYD in een baan om de Aarde cirkelt. Dergelijke foto’s noemt Planetary Resources een ‘Space Selfie’ en is al verkrijgbaar wanneer je het project steunt voor 25 dollar.

ARKYDArtistieke impressie van de ARKYD ruimtetelescoop in een baan
om de Aarde - Foto: Planetary Resources

Met de ruimtetelescoop zelf wil men allerlei sterrenkundige onderzoeken uitvoeren. Zo wil men ondermeer op zoek gaan naar potentiële gevaarlijke planetoïden. Daarnaast kan men met de ARKYD ook objecten als nevels en sterrenstelsels bestuderen. Amateur-astronomen kunnen tegen betaling bijvoorbeeld de ARKYD gebruiken om één of meerdere opnamen te maken van hun favoriet sterrenkundig object. Op die manier wordt de ARKYD ruimtetelescoop ’s werelds eerste ‘publieke’ ruimtetelescoop. Planetary Resources wil de ARKYD ook gebruiken voor educatieve doeleinden. Zo kan deze ruimtetelescoop voor een bepaalde tijd, afhankelijk van hoeveel men het project financieel steunt, ‘gehuurd’ worden zodat studenten, musea of wetenschappelijke instellingen specifieke observaties kunnen uitvoeren. Volgens Planetary Resources zijn de educatieve en wetenschappelijke mogelijkheden van het project oneindig aangezien scholen en studenten van over de hele wereld hier aan kunnen meewerken. Uiteindelijk hoopt men met één ARKYD ruimtetetelscoop 150 Space Selfie foto’s en 15 astronomische observaties per dag te kunnen maken.

Space SelfieVoorbeeld van hoe een 'Space Selfie' foto er zal uitzien - Foto: Planetary Resources

Wat krijg ik voor mijn geld?

Hier wordt een overzicht gegeven van enkele zaken die je kan krijgen of kan doen wanneer je het ARKYD-project financieel steunt. Iedereen kan dit project steunen, waar ook ter wereld. Het enige wat je moet doen om dit unieke project financieel te steunen, is je aanmelden bij kickstarter.com waarna je doorklikt naar het ‘ARKYD: A Space Telescope for Everyone’ project. Of klik op deze link!

  • 10 dollar – Thank you: Wanneer je het project steunt met 10 dollar zal je toegang krijgen tot de ARKYD-community waar je allerlei foto’s, video’s en updates over het project kan bekijken. Daarnaast krijg je van Planetary Resources ook een officieel woord van dank.
  • 25 dollar - (Digital) Space Selfie: Voor 25 dollar zie je uzelf in een baan om de Aarde. Upload een zelf gekozen of zelf gemaakte foto naar Planetary Resources en zie deze foto verschijnen op het LCD-scherm dat aan de buitenzijde gemonteerd werd van de ARKYD ruimtetelescoop. De kleine camera aan de buitenkant van de ARKYD zal vervolgens een foto nemen van het LCD-scherm, waarop jou foto verschijnt, en de ruimtetetelescoop terwijl deze in een baan om de Aarde vliegt. Via een applicatie kan je ook zien wanneer jou foto op het scherm zal verschijnen.
  • 39 dollar - (Digital) Space Selfie: Hiervoor krijg je hetzelfde als wanneer je 25 dollar betaald plus een print van je foto wanneer deze te zien was in een baan om de Aarde. De print zelf is 4” op 6” groot.
  • 200 dollar - Private Astronomer: Steun het project met 200 dollar en je wordt zelf baas over een echte ruimtetelescoop. Zo kan je voor 200 dollar ARKYD richten op eender welk object (alles behalve de Zon natuurlijk) waarna Planetary Resources er een foto van neemt. Elke ‘Private Astronomer’ beschikt tijdens zijn waarneming over ongeveer dertig minuten aan belichtingstijd. Daarnaast krijg je voor 200 dollar ook nog een Space Selfie foto en een lidmaatschap voor één jaar van de Planetary Society.
  • 650 dollar - Space Photographer (Printed): Ben je een heuse amateur-astronoom of ben je gefascineerd door astrofotografie? Dan is dit ongetwijfeld iets voor u! Voor 650 dollar kan je namelijk met de ARKYD ruimtetelescoop drie observaties naar keuze uitvoeren waarna uw favoriete observatie geprint wordt op posterformaat. Daarnaast krijg je voor dit bedrag ook nog een één jaar durend lidmaatschap bij de Planetary Society.
  • 1 750 dollar – Education Supporter: Een school, museum of universiteit kan voor 1 750 dollar maar liefst 10 astronomische observaties uitvoeren met de ARKYD onder leiding van leerkrachten en studenten. Daarnaast krijgen de studenten voor dit bedrag ook nog eens 10 Space Selfie foto’s en een educatieve poster met daarop een illustratie hoe de ruimtetelescoop functioneert. Ook een lidmaatschap van één jaar van de Planetary Society is inbegrepen in dit pakket.
  • 5 000 dollar - Education Ambassador: Scholen, musea of universiteiten die op zoek zijn naar één van ’s werelds meest unieke en educatieve ervaringen kunnen voor 5 000 dollar een zogeheten ‘Education Ambassador’ worden. Zo krijgt men voor dit bedrag 25 astronomische observaties met de ARKYD die kunnen gelijdt worden door leerkrachten en studenten. Daarnaast krijgt men ook nog eens 30 digitale Space Selfie foto’s en een schaalmodel op ware grootte van de ARKYD ruimtetelescoop. Ook een lidmaatschap van één jaar van de Planetary Society is inbegrepen in dit pakket.

Meer info: http://www.kickstarter.com/projects/1458134548/arkyd-a-space-telescope-for-everyone-0

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken