Artistieke impressie van enkele exoplaneten rondom een ster
Foto: NASA

In de sterrenkunde wordt algemeen aangenomen dat een exoplaneet de naam krijgt van de ster waar deze zich rond bevindt met achteraan een letter die begint vanaf de letter 'b'. De letters staan niet voor de plaats van de exoplaneet in het planetenstelsel maar geven de tijd van ontdekking terug. De exoplaneet Gliese 876 d werd na Gliese 876 b ontdekt maar toch bevindt deze zich veel dichter tot zijn ster.

Sommige exoplaneten kregen in het verleden ook een onofficiële naam zoals Osiris (HD 209458 b) of Bellerophon (Gliese 581 c). Tot op heden is de International Astronomical Union niet van plan deze namen officieel te erkennen omdat dit praktisch veel te moeilijk en verwarrend zou zijn. Sommige exoplaneten dragen ook de naam van hun methode van ontdekking. Zo is de exoplaneet TrES-4 de vierde planeet die ontdekt werd door het Trans-Atlantic Exoplanet Survey (TrES) en hebben exoplaneten die ontdekt werden door het Optical Gravitational Lensing Experiment (OGLE) een naam die begint met OGLE waarna soms ook nog het jaar van de ontdekking wordt aan toegevoegd. Aangezien er verschillende manieren bestaan om exoplaneten te detecteren, is het voor astronomen ook veel handiger dat ze aan de naam meteen kunnen zien hoe deze ontdekt werden. Voor de ontdekking van de exoplaneet 51 Pegasi b in 1995 kregen planeten rondom andere sterren verschillende soorten namen. De eerste planeten werden ontdekt rond de pulsar PSR 1257+12 en deze kregen dan ook een naam die begon met PSR 1257+12 waarna de letters 'B', 'C', of 'A' volgden.  

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1786

Het gebeurde toen

Overlijden van de Britse amateur-astronoom John Goodricke. Hij is vooral bekend geworden om zijn waarnemingen van de veranderlijke ster Algol. Zo suggereerde Goodricke dat Algol is wat we nu kennen als een dubbelster. Van verschillende sterren was al bekend dat ze varieerden in magnitude maar Goodricke was de eerste die aan een mechanisme dacht om dit te verklaren.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken