Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Na een ruimtemissie van acht dagen is op vrijdag 31 oktober 2014 een Chinese onbemande ruimtecapsule terug geland op Aarde. De kleine capsule maakte met behulp van een bijhorende satelliet een reis naar de Maan waarna de capsule tegen hoge snelheid terugkeerde naar de Aarde. Met deze missie wou China technologieën uittesten voor de toekomstige Chinese Chang'e 5 Maanlander die in 2017 bodemstalen van het Maanoppervlak terug naar de Aarde moet brengen.

Op foto's die werden vrijgegeven door het Chinese persagentschap Xinhua was te zien hoe de kleine, experimentele capsule was geland met zijn parachute in een verlaten gebied in Mongolië. Alvorens de capsule met zijn parachute een zachte landing maakte, was deze met een snelheid van 40 000 kilometer per uur teruggekeerd in de atmosfeer van de Aarde. De capsule, die de omvang heeft van een wasmachine, had na een reis van 840 000 kilometer de terugkeer naar de Aarde goed overleefd maar zag wel zwart als gevolg van de extreme hitte. Dit was de eerste maal dat een Chinees ruimtetuig terugkeerde naar de Aarde nadat dit een ander hemellichaam had bezocht. Enkele minuten na de landing kon de capsule worden gelokaliseerd waarna een speciaal team de capsule onderwierp aan een eerste inspectie. De capsule kreeg in Chinese media en sociale media de naam 'Xiaofei' wat in het Nederlands zoveel betekent als 'kleine vlieger'. 

Met deze missie is China nu officieel ook gestart met de derde fase uit het Chinese Lunar Exploration Program (CLEP). Terwijl de eerste twee fasen als doel hadden om een ruimtetuig tot bij de Maan te brengen en er vervolgens op te landen, bestaat de derde fase uit het terugbrengen van bodemstalen naar de Aarde. Om deze bodemstalen van de Maan terug naar de Aarde te brengen, heeft China een ruimtecapsule nodig dat de risicovolle terugkeer in de dampkring kan overleven. In tegenstelling tot de bemande Shenzhou ruimtecapsules zal een capsule afkomstig van de Maan een veel hogere snelheid hebben wanneer deze de dampkring induikt. China wou op vlak van 'reentry' en landing zoveel mogelijk kennis vergaren en lanceerde daarom op 23 oktober 2014 een experimentele capsule richting de Maan. Zo wou men met deze missie het hitteschild van de capsule testen dat een essentieel onderdeel is voor toekomstige 'sample return' missies. In tegenstelling tot andere Maanverkenners werd de kleine capsule tijdens deze missie niet in een vaste baan om de Maan gebracht maar maakte deze een halve omwenteling om onze trouwe buur waarna het onbemande ruimtetuig begon aan zijn terugreis.

Dit experimentele ruimtetuig werd gebouwd door de China Aerospace Science and Technology Corporation (CAST) en bestond uit een ruimtecapsule en een bijhorende satelliet. Deze capsule zelf was een kleine versie van de bemande Shenzhou terugkeercapsule en werd bevestigd op een Chinees satellietplatform dat 2,2 x 2 x 1,7 meter groot was en waarin zich het propulsiegedeelte bevindt. Dit platform diende oorspronkelijk als back-up voor het Chang'e 3 ruimtetuig en droeg nu de onofficiële naam 'Chang'e 5-T1'. Aan boord van de experimentele capsule bevonden zich experimenten met bacteriën en planten die gebruikt werden om de hoeveelheden schadelijke starling te meten tijdens de reis naar de Maan. Nu deze experimentele missie succesvol werd voltooid, kan de Aziatische grootmacht zich volledig concentreren op een eerste 'sample return' missie waarbij men ongeveer twee kilogram aan bodemstalen van de Maan wil terugbrengen naar de Aarde. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt de eerste Europese Meteosat weersatelliet in de ruimte. Dit was de eerste geostationaire weersatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en EUMETSAT. Deze satelliet had een diameter van 2,1 meter en had een gewicht van 280 kilogram. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken