De Shenzhou-12 bemanning.
Foto: Xu Bu/Xinhua

China heeft op woensdag 16 juni 2021 de identiteit bekend gemaakt van de drie 'taikonauten' die deel gaan uitmaken van de Shenzhou-12 missie. Aan boord van de Shenzhou-12 ruimtecapsule bevinden zich de drie ruimtevaarders Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo. De Shenzhou-12 ruimtecapsule zal in de nacht van 16 op 17 juni (Belgische tijd) gelanceerd worden en moet zich na de lancering vastmaken aan de Tianhe basismodule van het nieuwe Chinese ruimtestation. Dit moet de zevende bemande ruimtemissie worden sinds China in 2003 voor het eerst op eigen kracht een 'taikonaut' in de ruimte bracht en de eerste bemande missie van het gloednieuwe Chinese ruimtestation. 

Zoals steeds zal de bemande Shenzhou ruimtecapsule gelanceerd worden vanop het Jiuquan Satellite Launch Center en dit met behulp van een Long March 2F raket. De drie Chinese ruimtevaarders Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo zullen de ruimtecapsule na de lancering vastmaken aan de Tianhe basismodule van het Chinese ruimtestation dat eind april 2021 in de ruimte werd gebracht. Daar zullen de drie 'taikonauten' drie maanden lang leven en werken en moeten ze verschillende wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Daarnaast moeten de Chinese ruimtevaarders ook verschillende ruimtewandelingen uitvoeren en zal de basismodule klaargemaakt worden op de komst van andere modules. Doordat de drie 'taikonauten' drie maanden in de ruimte gaan verblijven, zal hun lichaam ook onderworpen worden aan tal van onderzoeken en tests en zal hun gezondheid op de voet onderzocht worden.

De meest ervaren Chinese ruimtevaarder tijdens de Shernzhou-12 missie is Nie Haisheng. Hij ging in 2005 en 2013 al eens de ruimte in en is nu tijdens de Shenzhou-12 missie ook gezagvoerder. De tweede 'taikoanut', Liu Boming ging in 2008 al eens de ruimte in en voor Tang Hongbo is dit zijn eerste ruimtemissie. De back-up ruimtevaarders voor deze missie zijn Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Guangfu. Vergeleken met het Tiangong ruimtelabo heeft de 16,6 meter lange Tianhe basismodule nu driemaal meer ruimte om in te leven en beschikt deze ook over een badkamer en verschillende slaapmodules. De drie 'taikonauten' kunnen kiezen uit 120 verschillende soorten ruimtevoedsel en aan boord van de Tianhe basismodule bevinden zich ook enkele fitnesstoestellen zodat de ruimtevaarders elke dag kunnen sporten. Communicatie met de aarde aan boord van het nieuwe ruimtestation zal gebeuren door middel van video en e-mail en dit dankzij een eigen Chinees communicatienetwerk. Om de drie eerste Chinese ruimtevaarders zo goed mogelijk te verwelkomen aan boord van de Tianhe basismodule werd er vorige maand een Tianzhou-2 cargomodule vastgemaakt aan het ruimtestation met aan boord maar liefst 6,6 ton aan bevoorrading. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1922

Het gebeurde toen

De Belgisch-Amerikaanse astronoom George Van Biesbroeck ontdekt vanuit het Amerikaanse Wisconsin de planetoïde 990 Yerkes. Deze planetoïde zou om de 24 uur om zijn as draaien en zou een diameter hebben van ongeveer 18 kilometer. Foto: Smithsonian Institution

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken