Lancering van een bemande Sojoez ruimtecapsule
Foto: NASA

Op donderdag 25 september 2014 werd een internationale crew in de ruimte gebracht die zes maanden lang gaan leven en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Het Sojoez TMA-14M ruimtetuig vertrok om 22u25 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en koppelde zich minder dan zes uur later succesvol aan het 400 ton wegende ruimtestation.

Snelle reis naar het ISS

De meer dan zeven ton zware Sojoez TMA-14M ruimtecapsule vertrok om 22u25 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis en werd in de ruimte gebracht door middel van een bijhorende Sojoez FG draagraket. Bij de start van de lancering had de Sojoez draagraket een gewicht van 440 ton. Iets meer dan twee minuten na de start van de lancering werden de vier boosterraketten afgestoten van de Sojoez draagraket. Nog enkele minuten later werd de onderste trap afgestoten waarna het de tweede rakettrap tot ontbranding werd gebracht. Zoals steeds werd het ruimtetuig ongeveer negen minuten na de start van de lancering losgemaakt van de draagraket en uitgezet in een lage baan om de Aarde. Meteen hierna bleek dat slechts één van de twee zonnepanelen van het Sojoez ruimtetuig zich openvouwde. Na een eerste evaluatie van dit technisch probleem bleek de bemanning niet in gevaar te zijn waardoor de missie kon verder gaan. Uiteindelijk koppelde de Sojoez TMA-14M zich zes uur en veertien minuten na de start van de lancering probleemloos aan de Rassvet module van het internationale ruimtestation ISS. De koppeling vond plaats om 04u11 Belgische tijd toen beide ruimtetuigen met een snelheid van meer dan 27 000 kilometer per uur boven de kust van Equador vlogen. Een half uur nadat de Sojoez TMA-14M zich had vastgemaakt aan het ISS werd ook het tweede zonnepaneel opengevouwen. In het verleden duurden vluchten van een Sojoez ruimtetuig naar het internationale ruimtestation steeds twee dagen. Ook de Amerikaanse Space Shuttles deden er steeds twee dagen over om het ISS te bereiken. Gedurende voorgaande reizen van Sojoez ruimtetuigen naar het ISS werd de baan van het ruimtetuig geleidelijk opgetrokken aangezien het ISS in een baan om de Aarde draait op een hoogte van ongeveer 400 kilometer. De verkorte reis naar het ruimtestation duurt normaal vier omwentelingen om de Aarde en is voor de ruimtevaarders aan boord van de Sojoez veel aangenamer aangezien zij geen twee dagen moeten leven in een piepkleine ruimte. Ook voor het Russische vluchtleidingscentrum biedt een korte reis naar het ISS meer voordelen aangezien er veel minder vluchtleiders nodig zijn en men op die manier kosten kan besparen. Op de Sojoez raket die de drie ruimtevaarders in de een baan om onze planeet bracht, bevond zich ook een grote sticker met daarop het logo van het wereldkampioenschap zwemmen dat in 2015 wordt georganiseerd in de Russische stad Kazan.

Twee Russen en een Amerikaan

Aan boord van het Sojoez TMA-14M ruimtetuig bevonden zich de Russische kosmonaut Aleksandr Samokutyayev, de Russische kosmonaute Yelena Serova en de Amerikaanse astronaut Barry E. Wilmore. Voor de gezagvoerder over de Sojoez TMA-14M ruimtecapsule Aleksandr Samokutyayev is dit al zijn tweede ruimtevlucht. Samokutyayev is een ervaren Russisch gevechtspiloot met meer dan 680 vlieguren en 250 parachutesprongen op zijn naam. In mei 2003 werd hij geselecteerd als kosmonaut waarna hij startte aan zijn opleiding. Aleksandr Samokutyayev was in juli 2008 al reservekosmonaut voor de ISS Expedition 25 bemanning. In oktober 2008 werd Samokutyayev uiteindelijk aangeduid om deel uit te maken van de ISS Expedition 27 en 28 bemanningen. Op 4 april 2011 vertrok hij aan boord van het Sojoez TMA-21 ruimtetuig richting het internationale ruimtestation ISS waar hij vervolgens 164 dagen lang in leefde en werkte. Tijdens zijn eerste lange verblijf aan boord van het ISS voerde hij in augustus 2011 ook een ruimtewandeling uit. De meest opvallende persoon aan boord van de Sojoez TMA-14M ruimtecapsule is ongetwijfeld de Russische kosmonaute Yelena Serova. Zij is de vrouw van de Russische kosmonaut Mark Serov en werd in oktober 2006 geselecteerd als ruimtevaarder. Serova werkte eerder ook al als ingenieur voor het Russische ruimtevaartbedrijf RKK Energia en was één van de vijf kosmonauten die de Russische vlag droeg tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sochi. Nadat zij haar basistraining in 2009 had beeïndigd, werd ze eind 2011 officieel aangeduid om deel uit te maken van de ISS Expedition 41 en 42 crews wat meteen ook haar eerste ruimtevlucht werd. Nu Yelena Serova zich in de ruimte bevindt, is zij slechts de vierde Russische vrouw die de ruimte inging sinds de historische ruimtevlucht van Valentina Tereshkova in juni 1963. Serova is ook de eerste Russische vrouw die een bezoek brengt aan het internationale ruimtestation ISS. Het derde bemanningslid aan boord van de Sojoez TMA-14M was de Amerikaan Barry E. Wilmore. Deze ervaren gevechts- en testpiloot werd in 2000 door NASA geselecteerd als astronaut waarna hij in 2009 piloot was van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis tijdens de STS-129 ruimtevlucht. Alles samen verbleef Wilmore al 10 dagen en 19 uur in de ruimte. Tijdens zijn carrière als gevechtspiloot voerde hij meer dan 660 landingen uit op vliegdekschepen en heeft hij meer dan 6 800 vlieguren op zijn naam staan met verschillende soorten gevechtsvliegtuigen. 

Sojoez TMA-13M
De Sojoez TMA-14M bemanning - Foto: NASA / Roscosmos

Druk programma

De Expedition 41 crew mag zich aan boord van het ISS voorbereiden op enkele heel drukke weken. Zo zal de bemanning van het ISS in oktober drie ruimtewandelingen uitvoeren en zal het ruimtestation de volgende weken en maanden het bezoek krijgen van een Amerikaans Cygnus en Russisch Progress bevoorradingstuig. Daarnaast zal men ook ook het commerciële bevoorradingstuig Dragon verder uitladen om dit vervolgens opnieuw vol te laden met afval en zal de bemanning afscheid nemen van de laatste Europese ATV vrachtmodule. Tussen het bezoek van ruimtetuigen door gaan de drie ruimtevaarders ook tientallen wetenschappelijke experimenten uitvoeren en verder opvolgen. Terwijl Samokutyayev, Serova en Wilmore aan boord van het ruimtestation nog enkele maanden gaan samenwerken met de Rus Maxim Suraev, de Europese ruimtevaarder Alexander Gerst en de Amerikaanse astronaut Reid Wiseman krijgen zij in november het bezoek van drie nieuwe ruimtevaarders waaronder de Italiaanse Samantha Cristoforetti. Indien alles verloopt zoals gepland keren Samokutyayev, Serova en Wilmore in maart 2015 terug naar de Aarde.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken