De Sojoez MS-20 bemanning.
Foto: GCTC

Op woensdag 8 december 2021 is vanop de Russische Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan een Sojoez raket gelanceerd met aan boord drie ruimtevaarders. Naast de Russische kosmonaut Alexander Misurkin bevonden zich aan boord van het Sojoez MS-20 ruimtevaartuig ook de twee Japanse ruimtetoeristen Yusaku Maezawa en Yozo Hirano. De Russische Sojoez raket vertrok om 09u38 Belgische tijd en koppelde zich zes uur later succesvol vast aan het Russische gedeelte van het internationale ruimtestation ISS. In tegenstelling tot andere bemande Sojoez ruimtemissies brengt de Sojoez MS-20 geen ruimtevaarders naar het ruimtestation voor een langdurige missie maar keren de Rus en de twee Japanners al na twaalf dagen terug naar de aarde.

Voor de Russische kosmonaut Alexander Misurkin is dit zijn derde ruimtevlucht nadat hij in oktober 2006 geselecteerd werd als ruimtevaarder. Voor zijn carrière als kosmonaut was Alexander Misurkin piloot bij de Russische luchtmacht en heeft hij meer dan 1 000 vlieguren op zijn naam. Nadat hij in 2006 geselecteerd werd ging Alexander Misurkin in maart 2013 en februari 2018 al tweemaal de ruimte in en verbleef hij alles samen al meer dan 334 dagen in een baan om de aarde. Tijdens zijn twee langdurige ruimtemissies voerde hij ook al vier ruimtewandelingen uit. Door zijn ervaring kreeg Alexander Misurkin van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos de goedkeuring om als enige professionele ruimtevaarder deel uit te maken van de Sojoez MS-20 bemanning. De taak van Alexander Misurkin was om tijdens deze bijzondere ruimtevlucht twee ruimtetoeristen probleemloos naar het internationale ruimtestation ISS te brengen en deze na twaalf dagen terug naar de aarde te brengen. Dit is de eerste maal dat er zich aan boord van een Russische Sojoez ruimtecapsule twee ruimtetoeristen bevinden. 

De twee ruimtetoeristen die deel uitmaken van de Sojoez MS-20 missie zijn afkomstig van Japan en begonnen begin 2021 aan hun opleiding in Rusland. Yusaku Maezawa is een Japanse miljardair die in 2004 de populaire Japanse onlinewinkel ZOZO oprichtte en deze later verkocht aan internetgigant Yahoo. In 2018 betaalde Yusaku Maezawa al eens een onbekend bedrag aan SpaceX voor een bemande reis naar de maan met het Starship ruimtevaartuig. Deze private missie naar de maan kreeg de naam 'dearMoon' en zal in 2023 of 2024 worden uitgevoerd. Maezawa ziet zijn reis naar het internationale ruimtestation ISS vooral als voorbereiding op zijn ruimtemissie naar de maan. De tweede Japanse ruimtetoerist tijdens de Sojoez MS-20 missie is Yozo Hirano die werkzaam is bij ZOZO en vandaag werkt als filmproducent. Yozo Hirano zal tijdens de Sojoez MS-20 missie vooral de avonturen van Yusaku Maezawa aan boord van het ruimtestation zo goed mogelijk in beeld brengen. De reis van Yusaku Maezawa en Yozo Hirano naar het internationale ruimtestation ISS is georganiseerd door het ruimtevaartbedrijf Space Adventures dat sinds 1998 al acht maal mensen tegen betaling naar het ruimtestation bracht. Tot op heden is Space Adventures het enige bedrijf ter wereld dat mensen naar het internationale ruimtestation ISS brengt. Door de komst van de Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX, waardoor de Verenigde Staten terug zelf toegang hebben tot de ruimte, zijn er zitjes vrijgekomen aan boord van de geplande Russische Sojoez ruimtemissies. Deze zitjes zullen de volgende jaren voor een deel worden ingevuld door ruimtetoeristen die hiervoor elk ongeveer 30 miljoen dollar betalen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken