Het Cygnus ruimtetuig nabij het internationale ruimtestation ISS
Foto: NASA

De Amerikaanse commerciële bevoorradingsmodule Cygnus heeft op dinsdag 22 oktober 2013 het internationale ruimtestation ISS verlaten. Het onbemande ruimtetuig werd om 13u31 Belgische tijd na een succesvolle missie losgemaakt van het ruimtestation. Op 28 oktober 2013 moet deze eerste Cygnus bevoorradingsmodule opbranden in de atmosfeer van de Aarde.

Het onbemande Cygnus ruimtetuig werd ontworpen en gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corporation (OSC) met als doel het internationale ruimtestation ISS te bevoorraden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA liet in februari 2008, in het kader van Commercial Orbital Transportation Services (COTS) programma, weten dat het Orbital Sciences Corporation en zijn Cygnus ruimtetuig had geselecteerd als tweede commerciële bevoorrader voor het ISS-ruimtestation. De andere commerciële partner in het bevoorraden van het ISS is het Amerikaanse bedrijf SpaceX met zijn Dragon ruimtetuig. In het Commercial Resupply Services (CRS) contract dat NASA afsloot met Orbital Sciences Corporation staat dat het bedrijf twintig ton aan vracht moeten leveren naar het ISS tijdens acht Cygnus-missies.

Op 18 september 2013 werd de eerste Cygnus bevoorradingsmodule in de ruimte gebracht vanop de Mid-Atlantic Regional Spaceport door middel van een Antares draagraket. Zowel de Antares raket alsook het Cygnus ruimtetuig werden ontworpen en gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corporation (OSC). Omwille van een computerprobleem werd de voorziene koppeling met het internationale ruimtestation ISS op 22 september uitgesteld waarna de Cygnus bevoorradingsmodule in een baan om de Aarde onderworpen werd aan extra tests. Uiteindelijk begaf de eerste Cygnus zich op 29 september 2013 probleemloos tot op enkele meters van het ISS waarna de Italiaanse ruimtevaarder Luca Parmitano het ruimtetuig 'vastgreep' met behulp van de Canadarm2 robotarm van het ruimtestation. Kort hierna werd de eerste Cygnus bevoorradingsmodule vastgehecht aan de Harmony module van het ISS. Onderaan dit artikel kan u een leerrijke illustratie zien over het ontwerp van het Cygnus ruimtetuig.

Tijdens deze zogeheten 'Orbital Sciences COTS Demo Flight' bracht het eerste Cygnus ruimtetuig 700 kilogram aan vracht naar het internationale ruimtestation. Het hoofddoel van deze demonstratievlucht was om het nieuwe ruimtetuig en zijn bijhorende systemen zo goed mogelijk te testen in de ruimte. De vracht aan boord van de Cygnus bestond vooral uit voedsel, experimenten afkomstig van studenten en reserveonderdelen. Nadat de ISS-bewoners de vracht van de Cygnus overbrachten naar het ruimtestation werd het commerciële bevoorradingstuig volgeladen met ongeveer 1 000 kilogram afval. Op dinsdag 22 oktober 2013 werd de Cygnus door middel van de Canadarm2 robotarm losgekoppeld van het ruimtestation waarna het ruimtetuig zich tot op een veilige afstand van het ISS begaf. Het afval aan boord van de Cygnus zal uiteindelijk samen met het ruimtetuig op 28 oktober opbranden in de atmosfeer van de Aarde. De zogeheten 're-entry' is voorzien voor 20u18 Belgische tijd. Orbital Sciences Corporation is van plan om eind december 2013 opnieuw een Cygnus bevoorradingsmodule te lanceren die ditmaal 1,3 ton aan vracht naar het ruimtestation moet brengen.

Cygnus

Cygnus

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse Gravity Probe B zwaartekrachtmeter in de ruimte gebracht. Met deze satelliet kon men zeer nauwkeurig het zwaartekrachtveld van de Aarde meten om de relativiteitstheorie aan de werkelijkheid te toetsen. De missie stond onder leiding van NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama en het idee voor deze missie was afkomstig van de Stanford-universiteit in Californië die dan ook de ontwikkeling van het eigenlijke meetinstrument op zich nam. De satelliet bestond uit vier cryogene gyroscopen, een telescoop en een platform waarop alles werd gemonteerd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken