De opvallende Grote Rode Vlek
Foto: NASA

Het meest herkenbare kenmerk van de planeet Jupiter is wellicht de grote rode vlek in de atmosfeer van deze planeet die zich 22° ten zuiden van de evenaar bevindt en voor het eerst werd waargenomen rond het jaar 1665. Deze grote rode ovale vlek in de atmosfeer van Jupiter heeft een grootte van 12 000 op 25 000 kilometer en is ongetwijfeld één van de meest krachtige stormen uit ons zonnestelsel.

-
De Grote Rode Vlek met daaronder en kleinere witte storm die de grootte heeft
van de aarde - Foto: NASA

Deze Grote Rode Vlek is een reusachtige cycloon die draait tegen de wijzers van de klok in en er ongeveer 6 dagen over doet voor één volledige omwenteling. De wolkentoppen van deze enorme storm zijn tot acht kilometer hoger dan de andere wolkenbanden en in totaal is deze storm twee tot drie maal zo groot als onze aarde. Dergelijke reusachtige stormen zijn bij gasplaneten niet ongewoon en in de atmosfeer van Jupiter werden ook nog andere stormen ontdekt die meestal een witte of bruine kleur hebben. De witte ovale stormen bestaan meestal uit koelere wolken en de bruine vlekken zijn warmere gebieden en bevinden zich op dezelfde hoogte als de andere wolkenbanden. De reden waarom deze grote cycloon al honderden jaren actief is komt doordat deze nooit vaste grond zal passeren en constant aangedreven wordt door de interne hitte van Jupiter. Deze factoren zorgen ervoor dat de Grote Rode Vlek erg stabiel is maar in 2004 kon men zien op foto’s dat de storm ongeveer de helft van de grootte maar had dan 100 jaar geleden. Wat de eigenlijke oorzaak is voor deze storm is nog steeds niet duidelijk of hoelang deze cycloon nog zal verder blijven draaien is ook nog steeds niet te beantwoorden maar dankzij observatie van kleinere stormen in de atmosfeer van Jupiter is het zeker dat ook deze storm vroeg of laat zal verdwijnen.

In februari 2006 werd een tweede grote vlek ontdekt in de atmosfeer van Jupiter en deze kreeg de naam Red Spot Junior. Deze storm is ontstaan door het samensmelten van drie kleinere witte stormen tussen 1998 en 2000 en net als de Grote Rode Vlek steekt ook deze storm boven de andere wolkentoppen uit. De Grote Rode Vlek is van op aarde met telecopen goed zichtbaar en voor de foto’s van de Amerikaanse Voyager ruimtesondes er kwamen in de jaren 80 werd vaak gedacht dat deze regio een vast of vloeibaar stuk land was.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

57%

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de 5,7 ton zware Luna 22 ruimtesonde gelanceerd. Op 2 juni 1974 kwam Luna 22 aan in een baan om de Maan waarna het ruimtetuig ondermeer onderzoek verrichtte naar het magnetische veld van de Maan, naar micrometeorieten, naar kosmische straling en naar de samenstelling van Maanrotsen. Luna 22 bleef uiteindelijk vijftien maanden lang foto's naar de Aarde sturen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken