Het onregelmatige sterrenstelsel NGC 55
Foto: Robert Gendler

Ongeveer één tiende van alle sterrenstelsels heeft een onregelmatige structuur. Dit wil dus zeggen dat ze geen spiraal- of ellipsvorm hebben. Binnen deze onregelmatige sterrenstelsels bestaan ook verschillende subcategorieën. Eén van de bekendste en grootste categorie is zijn de 'magellaanse onregelmatige sterrenstelsels'. Naast deze grote subgroep bestaan er ook nog 'blauwe compacte sterrenstelsels' en verschillende andere sterrenstelsels die zodanig onregelmatig zijn van structuur dat ze geen eigen categorie hebben.

De magellaanse onregelmatige en blauwe compacte sterrenstelsels bevatten meer gas en daardoor ook meer jonge sterren dan bij spiraal of elliptische sterrenstelsels. Zowel magellaanse als blauwe compacte stelsels hebben een opgezwollen kern die weliswaar veel kleiner is dan bij spiraalstelsels met daarrond een schijf zonder enige vorm van structuur. Magellaanse onregelmatige sterrenstelsels hebben een massa tussen de 1 en 10 miljard zonmassa's waarvan ongeveer tussen de 10% en 20% bestaat uit gas dat voorkomt in zogenaamde gashopen. Blauwe compacte sterrenstelsels zijn nog kleiner dan magellaanse en hun massa is ongeveer gelijk aan dat van enkele honderden zonmassa's. Deze blauwe compacte stelsels bezitten zeer veel gas waardoor deze regiones een zeer actieve stervorming kennen. Zowel de Magellaanse als ook de blauwe compacte sterrenstelsels bevatten vrijwel geen zware chemische elementen maar beschikken wel over regionen waarin zich veel geïoniseerd gas bevindt. Er bestaan ook nog andere soorten onregelmatige sterrenstelsels waarvan de structuur erg verwrongen lijkt of waarvan uit de kern van deze stelsels heldere staarten lijken te komen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Swift Gamma-Ray Burst Mission satelliet detecteert een gammaflits met een roodverschuiving van 8,2. Hieruit blijkt dat de gammaflits GRB 090423 een afstand heeft van 13,1 miljard lichtjaar wat op dat moment het verst bekende object in het heelal was. Dit wil dus zeggen dat deze gammaflits plaatsvond toen het heelal nog maar 5% van zijn huidige leeftijd had. De ontdekking van GRB 090423 is voor astronomen een bewijs dat zware sterren ook al werden gevormd toen het heelal pas 630 miljoen jaar oud was. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken